***


Suomessa on poliisin mielestä yhteiskunnalle vaarallisempaa kuulua eläinsuojelijoihin kuin ihmisvihaajiin.


***


Pitää jatkaa tähän, en enää uutta avaa aiheesta.

Ministerimme puolustautui illalla televisiossa ennen töihin lähtöäni: Nykyisen aselain mukaan viisitoistavuotiaalle voi myöntää luvan metsästysaseeseen. Koska emme vielä tiedä, mitä mieltä EU tästä asiasta tulee jatkossa olemaan, emme ole voineet uudistaa aselakiamme.

Ja minä ihmettelen: Pitääkö tervettä järkeä kantaa hölmöläisten päähän säkillä Brysselistä? Sovitaan ihan keskenämme, että aseita saa hankkia vain 1) täysijärkinen ja 2) täysi-ikäinen.

Minä tollo luulin, ettei Rajamäkeä tyhmempää ministeriä voi enää olla. Kyllä voi. Sellainen, jonka pitää lainata järkeä Brysselistä. Muistammehan minkäikäiset sällit ne Heinotkin jokin aika sitten ampuivat ja upottivat sitten Suomenlahteen. Ja niille pitää jatkossakin turvata lailliset aseet vaikka EU:ta uhmaten. Kyllä minua nyt hävettää jos ei kerran ketään muuta.


***


Lain kirjainta noudatettiin niin tiukasti että lain hengen lisäksi menetettiin yksitoista ihmishenkeä.


***


Ja voi hyvä tavaton sentään, miten lähellä oli, että tämä olisi voitu välttää, koska on sentään Seinäjoella joku joka tietää mikä poliisin tehtävä tässä yhteiskunnassa on. Kiitokseni siitä että edes joku yritti jotakin.

"Poliisi oli saanut päiviä ennen surmatragediaa määräyksen takavarikoida Matti Saaren ase Kauhajoella.

Lauantain Ilta-Sanomien mukaan luvan takavarikkoon olisi antanut Seinäjoen apulaispoliisipäällikkö.

Ase piti ottaa Saarelta pois jo sunnuntaina, koska poliisi oli saanut vihjeen hänen ampumavideoistaan ja viittauksistaan Columbian verilöylyyn. Poliisi ei kuitenkaan tavoittanut Saarta.

Päivystysvastuun ottanut rikoskomisario päätti kuitenkin puhuttaa Saarta maanantaina, mikä tapahtuikin. Tämä sai pitää aseensa, jolla hän tiistaina surmasi Kauhajoen palvelualojen oppilaitoksessa kymmenen ihmistä ja itsensä."


***

Vastaavasti poliisiylijohtaja on lausuntoineen syyttäjistä ja tämän komisarion tekemisistä ajamassa itseään myös ongelman osapuoleksi. Tyypillinen aloittelijan virhe, kuten vanha viidakon sananlasku Turusta sanoo.

***

Näemmä Jyrki Katainen ei tajua vieläkään, että Kauhajoen joukkomurha olisi ollut vältettävissä. Sen olisi voinut estää 1) poliisi viimeistään päivää ennen. 2) Se olisi voinut estää sen viikonloppuna tai edeltävänä perjantaina. 3) Se olisi voitu estää jos aselakia tai lupien myöntämisohjeita tai mieluiten molempia olisi Jokelan joukkomurhan jälkeen muutettu. Vastuu tapahtuneesta on joka kohdassa niiden jotka toimivat kuten toimivat tai eivät toimineet kuten olisivat toimivaltansa puitteissa voineet. Kolmoskohdasta täyden vastuun kantavat poliitikot, vastuuministeri ensimmäisenä.

***