Kiinalainen poliitikko totesi USA:n presidentinvaalien johdosta Kiinan demokratiasta kommenttia kerjänneelle toimittajalle: Mihin me vaaleja tarvitsisimme? Niistä on pelkkää harmia.

Samaa mieltä ovat poliitikot täälläkin, tosin häveliäästi hiljaa mielessään. Vain kourallinen äänestäjiä kuvittelee jotakin muuta. Kunnallisvaalien tulosta on täällä vähätelty vahvasti koko vaalien jälkeisen ajan, ja arvatenkin käsittämättömän kalliisti täry- ja verkkokalvoille rummutettu muutos jää USA:ssakin yhtä kosmeettiseksi. Realiteetteja vanhan menon puolustamiseksi löytyy vaikka kuinka paljon, vaalivoittaja on kannattanut sulkeutumista ja protektionismia suosivia toimia, ja jos sodan lopettaminen vähentäisi työpaikkoja, saattaa olla että se vain siirtyy paikasta toiseen - Irakista takaisin Afganistaniin. 



Toivottavasti edes väistyvän presidentin sota tuulimyllyjä vastaan öljyn puolesta loppuu. Ihmisoikeuksiin ei liene luvassa parannuksia kuin ehkä Guantanamon näyteikkunan sulkemisen verran, esimerkiksi kuolemanrangaistusta ei uusi vallanpitäjä halua vieläkään poistaa, vaikka se kohdistuu juuri siihen väkeen joka tämän uuden presidentin itselleen halusi.

***

RKP:laisen ministerin valtiosihteeri on käpälöinyt naisia ja joutuu eroamaan. Puolue on liennyttänyt huomattavasti kantaansa seksuaaliseen häirintään, edellinen tapaus koki välttämättömäksi lähteä kalaan.