***

Päättäjämme toimivat kuten Raamattu opettaa: vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee. Hallitus maksoi nurkumatta verorahoista talletukset jotka oli siirretty suomalaispankeilta islantilaisille hitusen korkeamman koron toivossa. Sitten otimme velkaa antaaksemme sen islantilaisille jotka maksavat sillä typerien pankkiireidensa toilailut. Täällä apua ihmisille ei tarvita, koska muutaman ministerin ja kolmikannasta hyötyneen hyväosaisen tulot kasvavat kuulemma ensi vuonna neljä prosenttia. Sillä ei ole merkitystä että työttömien palkat eivät nouse lainkaan ja työttömiksi tai lomautetuiksi joutuvien palkat laskevat.

***

Eurooppa laski äskettäin korkojaan ennätysmäisesti. Uutisen piti olla hyvä: raha on halpaa ja yritysten kannattaa nyt kysyä sitä. Silti jotkut kiirehtivät näkemään tämänkin huonona ennusmerkkinä. Esitetyt tulkinnat kertovatkin nyt selvästi eniten tulkitsijan omasta tilanteesta. Ne, joilla on pelättävää, pelkäävät, ja suurimmat pessimistit saattavat olla huomisen ruumiita.




***

Kansanedustuslaitos on tekemässä Suomesta banaanitasavaltaa, vaikka kuuluisan Nokian banaanin kultakausi on jo kaukana takana. Lex Nokian tapaiset lait, joilla annetaan yrityksille enemmän valtaa kuin viranomaisille, ovat tähän asti kuuluneet kehitysmaihin, missä joku suurfirma johtaa maan asioita yhtenä yrityksen sivubisneksenä. Tästä hermostuneina oikeusoppineet kaavailevat meillekin erillistä perustuslakituomioistuinta, joka antaisi lausunot kaavailtujen lakien perustuslainmukaisuudesta. Todella ikävää, jos Eduskunnan perustuslakivaliokunta tökeröillä munauksilla, kuten väittämällä että Lex Nokia ei ole ristiriidassa perustuslakiemme kanssa, sössii valtansa ammattituomareille. Lex Nokian tapaisilla laeilla perustetaan kuitenkin valtioita valtiomme sisään, joten jos vain perustuslakituomioistuin pelastaa maamme tuollaiselta, tehtäköön sitten sellainen.

***