***

Isästä kuoriutuu miesvihaaja heti kun tytär sanoo että hänellä on jonkun tyypin kanssa 'pientä säätöä'. Omasta nuoruudestaan viisastuneena isä poistaa heti paristot kaukosäätimestä ja kieltää päästämästä ketään lähellekään hipaisunäppäimiä.  


***


Suomi ja Ruotsi ovat juhlineet Suomen sodan loppumisen 200-vuotispäivää. Vain yksi on ollut hiljaa. Se, joka sodan voitti, ei löydä asiasta juhlimisen aihetta.  Ruotsinkin juhlimisessa on hapahko sävy. Kun ehdotetaan, että vuosisatojen jälkeen kansankodissa suomalaisuutensa säilyttänyt vähemmistö saisi vihdoin tunnustuksen oikeuksilleen saada palvelua omalla kielellään, Carl Bildt on tarjoamassa niitä ensin maansa irakilais- ja iranilaisvähemmistöille. Suvaitsevainen voi riikinruotsalainen olla, mutta tasa-arvoinen suomalaisen kanssa, ei koskaan.


***


Bonuskorttien hyödyllisyydestä keskusteltiin vaihteeksi televisiossa. Vedätystähän ne ovat, asiakas maksaa siitä että kytkee itsensä navetan parteen. Ketjujen mukaan niillä saa parempaa palvelua, jos ei halvempia hintoja.

Otetaanpa esimerkiksi bensiiniasemat. Kaikilla asemilla, erityisesti kylmäasemilla, palvelu on nykyisin samaa, niin hyvää kuin itsellesi annat. Hinnat ovat taas asettuneet niin, että kun lähtöhinnasta laskee pois ketjun tarjoaman bonushyödyn, jäljelle jäävä nettohinta on sama, minkä saa bonuksetonta bensaa tarjoavalta automaatilta muutenkin. Ero on siinä, että bonukset ovat ehdollisia, hyöty toteutuu vain, jos ostot ketjulta ylittävät kuukaudessa tietyn euromäärän, mikä esimerkiksi yhden hengen taloudessa tarkoittaa sitoutumista hakea kaikki tavara hinnasta, laadusta tai palvelusta riippumatta samasta ketjusta koko kuukauden ajan. Siellä tämä parempi palvelu tarkoittaa varmaan että etsivä tunnistaa minut jo portilla maksihallin valvontakameroista, osa-aikaisista pääosin vierasmaalaisista myymäläapulaisista kukaan ei kiinnitä minuun mitään huomiota paitsi että kassalla naamani on vastattava riittävän hyvin henkkarin kuvaa. Nollapalvelulla bonuskortti siis tarjoaa korotettua hintaa. Tässä kartellien hallitsemassa lahjomattomien maassa ei kuluttajalle kuitenkaan 'lobbatuilta' päättäjiltä ole luvassa muutakaan vaihtoehtoa.


***