Valtionvarainministeri Katainen valitti meille menneellä viikolla syvästi kuinka joudumme tekemään velkaa mummoille, vaareille, peruskoululaisille ja päiväkotilaisille tästä lamasta selvitäksemme. Hän unohti kuitenkin kertoa, että niin tehdään tällä hetkellä joka puolella maailmaa. Esimerkiksi Yhdysvallat joutuu elvyttämään vanhan jättivelkansa päälle ainakin biljoonalla velkadollarilla.

Kun kaikki velkaantuvat, ero maiden välille syntyy sekä lähtötilanteesta että siitä mihin rahaa käytetään. Suomen osalta lähtötilanne on parempi kuin useimpien muiden tämänhetkisten velkaelvyttäjien. Meidän taloutemme ei ollut ylikuumentunut, meillä ei ollut sijoituskuplaa sen paremmin asunto- kuin osakemarkkinoillakaan ja vanha valtionvelka oli jo varsin vähäinen. Siten, jos vuosien päästä asemamme ei ole parempi kuin muiden, sen syyksi voi jo nyt sanoa sen, ettei elvytystä kohdennettu oikein.

Vielä tuota ei voi tietää, mutta jos me elvytämme velaksi annetuin verokevennyksin ja siirtämällä sosiaaliturvan rahoitus kokonaan palkansaajille, pahaa pelkään, ettei tämä ainakaan luo vielä yhtään uutta työpaikkaa. Varma työ vasta luo sen luottamuksen, jota tavallinen kansalainen tarvitsee voidakseen elää ja kuluttaa normaalisti. Nyt kaikki säästävät, ja pelokkaimmat vielä sukanvarteen koska edes pankki ei luota nyt toiseen pankkiin. Miljardilla olisi luotu vuodeksi tai pariksi monta työpaikkaa, joista nyt luopumaan joutuvat pudottavat tuoksi ajaksi kulutuksensa murto-osaan tähänastisesta.