Yhteisen päätöksen ... nojalla on ajatuksenvapaus poistettu käytännöstä ... monet kieltäytyvät ajattelusta vapaina persoonallisuuksina ja sallivat ainoastaan sen, mikä kuuluu kokonaisuuteen, kaikessa johtaa itseään.


Luopumalla omasta mielipiteestään uudenaikainen ihminen luopuu myös omasta siveellisestä käsityksestään. ... Ei ole olemassa mitään loukkauksia, joita hänen tunteensa yhteisöön kuuluvuudesta ei lopuksi laskisi ilomielin voitokseen.


Niin, Albert Schweitzer se siinä arvostelee aikalaisiaan mutta samat sanat voisi osoittaa meillekin. Umpimielinen nationalismi ja muukalaisviha sekä Lex Nokian tapaiset urkintalait ovat yhteiskuntamme tätä päivää siinä kuin vastaavat ilmiöt menneen vuosisadan alkupuolella  maailmansotien polttoainetta.


Hänellä oli myös vaihtoehto tuolle menolle: elämän kunnioittaminen, se, että maailmankatsomus perustetaan ajatteluun eettisestä maailman- ja elämänmyönteisyydestä sekä niiden kulttuuri-ihanteisiin. Valitettavasti vain nekin jotka joskus näkivät asiat kuin Schweitzer ovat sittemmin loikanneet suuremmitta tunnontuskitta 'reaalipolitiikan' kannattajiksi.