‭***

‭Lama näkyy työttömyystilastoista, joiden perusteella erityisesti nuorten työttömyys kasvaa. Pätkätyöläisille ja uusille tulokkaille on helpointa jakaa potkuja, kun firmat käyvät yt-kierroksiaan, eikä parhaat edut itselleen ja keski-ikäistyneille jäsenilleen varannut ay-organisaatiokaan pistä pahakseen, koska se katsoo siten toimivansa kuten sen maksavat asiakkaat vaativat.

‭Hetki sitten hallituksella oli hätä pidentää vanhenevan väen työssäoloaikaa, koska huoltosuhde oli heikkenemässä. Vanha väki on huonokuntoista ja väsynyttä, nuoriso jaksaisi ja on uransa alussa vielä aidosti motivoitunuttakin. Työolot eivät parane, juustohöylällä aseistautunut ruoskarationalisointi lisää työtaakaa antamatta mitään välineitä siitä selviämiseen, mutta loppuunpalaneiden kuusikymppisten pitää nyt sitten elättää työttömät nuoretkin.

‭***

‭Roope Ankan muistamme maailman rikkaimpana, joka kuitenkin voivotteli joutuvansa kerjuulle tai vaivaistaloon heti kun piti maksaa kolikkokin jollekin muulle. Ihan ilmielävä vastine tuolle satuhahmolle löytyi uutisiin, missä 300 neliön helsinkiläisen omakotitalon omistaja itki 200 euron kokoista vuotuisen kiinteistöveron kasvua ja epäili monen mieron tielle tuon takia joutuvan.

‭No, ei mitään hätää. Valitus on kuultu. Lupaan kyllä maksaa omistani tuon 200 euroa vuodessa, kunhan valittaja tulee eteeni sitä polvillaan pyytämään. Pystyn kyllä sen verran vyötäni kiristämään, vaikka se taitaa olla pituudeltaan vain puolet tuon valittajan ympäri ylettyvästä eivätkä tuloni saati säästöni koskaan tule riittämään minkään kokoiseen omakotitaloon Helsingissä. Vastikkeeksi vaadin siis vain että kerjäläinen käyttäytyy itsellisen edessä kuten kerjäläisen kuuluu.

‭***