1240489098_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

‭Poliittiset lakot tulevat taas. Itella - rahvaalle 'posti' - pysähtyi kuudeksi tunniksi vastalauseena maan hallituksen linjaamalle omistajapolitiikalle valtion yrityksissä. Viimeiset viisitoista vuotta on puhuttu, miten sähköiset viestimet vievät paperit mennessään. Vieväthän ne: korttien sijaan tulivat tekstiviestit, kirjeiden tilalle sähköpostit, aamulehtien tilalle tv, radio ja netti. Vaikka varsinkin yritykset luottavat yhä vahvimmin painettuun sanaan yksityisille viestiessään, viestinvälityksen virta alkaa hiljalleen ohentua.

‭Postikin on yrittänyt sopeutua välttämättömään jo pitkään. Lajittelutoiminta on keskitettyä ja tehdasmaista, sitä on ollut helpointa saneerata kehittämällä koneistusta, kuljetuksia ja kohdentamalla työvoima ruuhkahuippuihin. Toimipaikkaverkkokin on supistettu käytännössä kaikkea muuta myyväksi kioskiketjuksi, josta voi noutaa postimyynnistä tilaamaansa tavaraa, jos sen kuljettaja sattuu olemaan Itellan sopimuskumppani, mikä ei ole lainkaan itsestään selvää.

‭Varsinainen kustannussyöppö postille on kuitenkin sen päivittäinen maan kattava jakeluverkko. Sen saneerausta ei voi tehdä juustohöylällä tai normeja kiristämällä, se vaatii Itellan johdolta aivan uusia ratkaisuja, niitä, joiden kehittämisestä ja läpiviennistä noille johtajille palkkaa maksetaan.

1240489180_img-d41d8cd98f00b204e9800998e