bruf_07.jpg

 

 

Viime vuosina Helsingissä runsastuneiden valkoposkihanhien joukossa on syksyisin näkynyt muutaman kerran punakaulahanhikin.

bruf_06.jpg

Joinakin syksyinä on kyseessä ollut rengastettu yksilö, tämänsyksyisellä linnulla rengasta ei ainakaan vielä ole.

bruf_03.jpg

Se käyttäytyy yhtä luottavaisesti kuin parven valkoposkihanhet. Ihmisistä se ei juuri välitä, mutta ihmisten mukana kulkevat koirat saavat sen seuralaistensa tapaan epäluuloiseksi.

bruf_04.jpg

Harrastukseni alkuaikoina laji oli äärimmäisen harvinainen. Hyvällä onnella sen saattoi nähdä jos jaksoi keväästä toiseen seuloa tarkkaan tundralle muuttavien arktisten hanhien muuttoparvia Suomenlahden itänurkassa.

bruf_09.jpg

Nyt joku jää joinakin kesinä Suomeenkin, yleensä Suomenlahden saaristoon, ja ilmeisesti niitä sitten ovat nämä helsinkiläiset syyslinnutkin, ainakin niin yhden rengastetun linnun löytöhistoria näyttää ehdottavan.

bruf_10.jpg

Maailmanlaajuisesti laji on erittäin uhanalainen. Jospa sekin valkoposkihanhien tapaan alkaa aikanaan pysähdellä Suomenlahdelle ihan pesiäkseen. Silloin sen koko elinkierto olisi mahdollista suojella EU:n sisäisenä päätöksenä, ja tulevaisuus olisi varmasti nykyistä valoisampi.

bruf_11.jpg