Kunniamurhista puhutaan Suomessa kovin kielteiseen sävyyn, mutta silti korostetaan että kun ihminen kuolee, hänestä ei enää voi puhua arvostelevaan sävyyn. Kuolema siis palauttaa menetetyn kunnian.

Jos muita murhaamalla ei voi palauttaa kunniaansa, ei sitä voi palauttaa myöskään itsemurhalla tai muuten kuolemalla. Kunniakulttuuriin kuuluu että mikä tahansa henkilöön kohdistuva arvostelu on haaste jota seuraa kosto ja hyvitys. Mikä tahansa elämäntapa on hyvä ja sen on kelvattava muille jos tämän tavan valinnut pystyy kostamaan arvostelijoilleen. Jos emme elä kunniakulttuurissa, kuoleman ei pitäisi muuttaa mitenkään ihmisen elämässään ansaitsemaa arvostusta, puheen ei pitäisi muuttua kuoleman jälkeen.

Vai elämmekö silti kunniakulttuurissa, tulevaisuudessa ehkä sellaisessa missä voi vain menettää kunniansa? Eikö sellainen ole jo kaikille vähän liian rankkaa? Kunnian puolustaminen on aina ollut miesten taakka. Naiskunnialle ei löydy esimerkiksi netistä minkäänlaista määritelmää. Miehen on pitänyt pystyä puolustamaan valitsemaansa elämäntapaa vaikka voimakeinoin ketä tahansa sen kyseenalaistajaa vastaan. Naisen pysyminen kunniallisena on ollut myös miehen vastuulla, naisen kautta on loukattu miehen kunniaa. Nyt keinot puolustaa kunniaa on viety, mutta häpeä on entinen.

Yksi miesten kunnia-asia tässä maassa on käydä varusmiespalvelu. Systeemi on jäänne menneisyydestä, järjettömän kallis ja lisäksi hidastaa koko miespuolisen ikäluokan työhönpääsyä vuodella. Todellisen sodan alkaessa varusmies-reserviläisarmeijasta ei ole mihinkään. Työuria pitää kuulemma pidentää mutta hyödyttömän varusmiespalvelun poiston sijaan vehkeillään kabineteissa eläkeiän laskennallista nostoa. Kun ihmiset tälläkin hetkellä joko palavat loppuun tai potkitaan työttömyyseläkeputkeen paljon ennen virallista eläkeikää, näyttäytyy tämä vanha varusmieslusmuperunateatteri-isänmaallisuus juuri niin naurettavana kuin se tämän hetken integroituvassa Euroopassa onkin. Toki vieläkin typerämpiä aloitteita kuulee kuten sosialidemokraattien ehdotus armeijan tai vastaavan yhteiskuntapalvelun ulottamisesta pakolliseksi myös naisille. Liekö perinteinen pakkastalvi yllättänyt ja jäädyttänyt demarien päät.