Jos olet älykäs, selvästi naapureitasi tai työkavereitasi terävämpi, et todennäköisesti ole kovin kokenut seksuaalisesti. Todennäköisyys vain kasvaa jos olet luonnontieteellisesti tai matemaattisesti lahjakas, varmimmin itseksesi puuhaat jos olet kiinnostunut kemiasta, biokemiasta tai matematiikasta (arvatkaapa kenen opintojen aineyhdistelmästä löytyvät nuo kaikki, ja lisäksi genetiikka). Tyhmyys jättää erityisesti naiset neitsyiksi, tyhmät miehet onnistuvat kovasti yrittämällä pääsemään poikuudestaan hieman helpommin, mutta onko korkea älykkyys samanlainen sosiaalinen haitta kuin tyhmyys?


Teini-ikäisistä neitsyytensä tai poikuutensa menettää todennäköisimmin sellainen jonka älykkyysosamäärä on jonkin verran alle keskiarvon, välillä 75-90. Sama väki sortuu muita herkemmin myös rötöstelyyn. Saattaa olla että hieman keskimääräistä alhaisempi älykkyys kielii impulsiivisuudesta, herkkäuskoisuudesta tai itsearvostuksen puutteesta joka ajaa seksisuhteisiin keskimääräistä helpommin.


Huippuälyköillä on seksikokemuksia vielä tyhmimpiäkin vähemmän. Koska seksuaalinen aktiivisuus putoaa molemmilla sukupuolilla samalla tavalla älykkyyden kasvaessa, näyttää ilmeiseltä että kysymys on ainakin osittain yksilöiden omasta valinnasta. Älyköiden mielestä seksi ei taida olla tarpeeksi kiinnostavaa, haastavampaa on ratkaista vaikeita tehtäviä, tutkia vielä tutkimatonta. Biologisesti itsensä sivistäneelle seksi saattaa olla leimallisesti eläimellistä vaistotoimintaa, siten yhtä rutiininomaista ajanhukkaa kuin syöminen tai juominen. Sukupuutto vältetään jos se tuntuu tärkeältä mutta sen jälkeen sängyssä puhutaan syvällisiä jos kumppani suinkin siihen pystyy.


Älyllisyyden antiseksuaalinen ihanne näkyy selvästi monissa uskonnoissa, joiden opissa platonisen rakkauden abstraktiin jumaluuteen odotetaan korvaavan seksin tarpeen. Jo Vestan neitsyitten edellytettiin pysyvän neitsyinä kuolemantuomion uhalla, ja katolisten pappien selibaattivaatimus on edelleen voimassa. Viimeaikaiset paljastukset pappien todellisista puuhista osoittavat kuitenkin että uskontoja luoneiden älyköiden asettamat säännöt ovat tavalliselle väelle, joita papitkin älyltään edustavat, liian haasteellisia. Keskimääräinen uskonnollinen ihminen on juuri yhtä älykäs kuin nekin jotka hankkivat ensimmäisinä seksuaaliset kokemuksensa, joten uskontoja perustaneiden älyköiden huoli siitä että jumala häviäisi rakkauden kohteena sukupuolikumppanille on aina ollut todellinen.


Koska fiksuimmat miehet ovat seksuaalisesti kokemattomimpia, vielä tyhmiä veljiään kokemattomampia, mukana saattaa olla myös naisten suorittamaa valintaa. Testosteroni tekee tunnetusti miehestä miehekkään ja halukkaan. Älylle se sen sijaan tekee hallaa, Mensaan riittävä älykkyysosamäärä kielii miehellä alemmasta testosteronitasosta kuin miehillä keskimäärin. Se näkyy sitten erityisesti ulkonäössä, lihasten tilalla on luuta ja nahkaa ja joskus rasvaa. Naiset puhuvat valitsevansa empatiaa, älyä ja huumorintajua mutta valitsevat käytännössä lihaksikkaan suorittajan. Nörtit jäävät selaamaan kirjojaan tai jos seksin puute todellakin joskus yllättää pornosivustoja tai maksullista seksiseuraa.