***


Maamme fanaattisin luonnon-, eläinten-, ympäristön- ja maataloustukien suojelija Sirkka-Liisa Anttila on myös fanaattinen byrokratian vastustaja. Hän vähentäisi sitä yhdistämällä Ympäristöministeriön ja Maatalousministeriön.

Ajatus byrokratian karsimisesta on hieno. Se voisi toteutua paremmin, jos huomattaisiin että maatalous on elinkeino muiden joukossa joten sitä paapova ministeriö voitaisiin yhdistää Elinkeinoministeriöön. Jos samalla luovuttaisiin tukiaisbyrokratiasta, tämän marginaalielinkeinon voisi uudessa ministeriössä hyvin hoidella pari toimistosihteeriä. Monella tärkeämmällä elinkeinolla ei taida siellä olla yhtäkään korvamerkittyä virkamiestä. Tietysti Keskustapuolueen mieliksi juuri nämä kaksi virkaa voitaisiin hajasijoittaa esimerkiksi Kälviälle ja Kuusamoon. 


Tosin voi olla että sisä- ja oikeusministeriöön tarvitaan lisää resursseja kun nyt eläinsuojelu-, luonnonsuojelu-, metsästys- ja ympäristörikoksia kosmetisoivat byrokraatit siirtyvät luovaan joutilaisuuteen ja asioista voidaan alkaa puhua niiden oikeilla nimillä.
 



***


Taas meillä on rahakriisi, ja talousoppineet kiistelevät nyt siitä säästääkö Euroopan Unioni markkinavoimien puristuksessa itsensä hengiltä. Näin todellakin taitavat myös nämä markkinavoimat ajatella, koskapa lamasta, tappioista ja taantumasta huolimatta ainakin pörssiyhtiöiden johtajien palkat jatkavat nousuaan. Suomen linja on täsmälleen sama mitä markkinavoimat ehdottavat: köyhien tuloja on leikattu ja rikkaille on annettu verohelpotuksia. Markkinavoimat ovat palkinneet sen jättämällä Suomen muita syvempään lamaan ja käynnistämällä nousun kaukana idässä sekä lännessä, mihin tietysti myös suomalaiset johtajat ovat palkankorotuksensa ja verohelpotuksensa sijoittaneet.

Kotimarkkinoita ajatellen parasta elvytystä olisi vanhojen maalaismummojen eläkkeiden nosto: se menisi kaikki kotimaiseen ruokaan.


***