‭***


‭Narsismi on tämän päivän muotitauti.  yhtenään kuulee, näkee tai lukee mediasta ja muutenkin miten joku naisihminen on tai on ollut tai uhkasi olla aviossa, avosuhteessa tai alaissuhteessa hirveään narsistiseen mieheen, joka on vaatinut naisparalta jotakin ja jos ei ole saanut, on syyttänyt. Naispuolisiakin narsisteja kuulemma on, mutta vain naisten työpaikoilla kollegoina tai esihenkilöinä.


‭Erikoisen tästä taudista tekee se, että vain nainen pystyy tunnistamaan narsistin. Kukaan ei ole koskaan kuullut että naimisissa tai avoliitossa tai seurustelusuhteessa oleva naispuolinen narsisti olisi koskaan samalla tavalla miestä sortava tai alistava tai hyväksikäyttävä tai uhkaileva kuin mitä naiset kertovat miesnarsisteista. Edelleen naisnarsistit eivät näytä sortavan miehiä työpaikalla lainkaan vaan liittoutuvat aina muiden kanssa juuri naista vastaan.


‭Hiukan tässä onkin sivulliselle tullut tunne että narsismia ilmiönä ja sairautena selittäisi parhaiten eräs toinen muotitauti runsaan vuosisadan takaa. Ne, jotka 1800-luvulla diagnosoitiin hysteerikoiksi ovat nyt niitä jotka tunnistavat ympärillään aina uusia narsisteja, ja todennäköisesti lääkärit siunaavat nämä havainnot aivan yhtä hyvin perustein kuin nuo 1800-luvunkin diagnoosit tehtiin.


‭***