‭***


‭Joku kirjailijaksi itseään tituloiva päivittelee että koska hän halua suojella luontoa ja reissata lomalennoilla etelässä ihminen jota ennen nimitettiin hyväksi on epäilyttävä ja sellainen jota ennen nimitettiin pahaksi onkin vapaa.

‭Arvojen supermarketissa ei käydä ostoksilla kuin kartellien supermarketeissa. Jos jälkimmäisestä ostaa maitopurkin kulissiksi ja kaljaa juotavaksi, arvomarketista ei voi ostaa samaan koriin raittiutta. Samoin ekologisuuden kanssa, jos lentelee pitkin maailmaa ja ajelee muuten nelivetomaasturilla ei ekologisuutta voi hankkia lintu- tai sienikurssilla käymällä tai television luonto-ohjelmia katsomalla.

‭Pahan nimeä ei kukaan halua, jokainen haluaa vain olla sellainen kenenkään, edes itsensä, syyllistämättä.


‭***


‭Arvojen supermarket on tullut tutuksi myös ympäristöministereille. Vähän aikaa sitten meillä oli sellainen joka puolusti lähes yksin vesilintujen kevätmetsästystä koko EU:ta ja Euroopan laajuista kansalaismielipidettä vastaan. Nyt meillä on ympäristöministeri joka keittiön pöydän ääressä vain kuulee että perheen ukko ja alaikäiset lapset ovat hommanneet muka noin vain ilmeisesti perheen rahavaroihin suhteutettuna mitättömän muutamien satojen tuhansien eurojen siivun uraanikaivoksesta. Ekologisuus alkaa olla synonyymi henkiselle huoruudelle ainakin niissä piireissä jotka nyt viimeksi ovat vihreyttään vakuuttaneet.


‭***