‭Lintuharrastaja- ja erityisesti bongaripiireissä on ollut viime aikoina vilkasta keskustelua tapauksesta missä Heinolaan eksynyt harvinainen arotasku lopulta pyydystettiin ja tuotiin hoitoon Heinolan lintutaloon, missä se kuitenkin liian heikkokuntoisena kuoli.

‭Bongarit ovat näkyvästi arvostelleet hanketta, joka heidän mielestään on turhaa puuttumista luonnon kulkuun eikä auta millään tavalla lajin ja tässä tapauksessa edes yksilön säilymistä. Sanomattomana argumenttina on kuitenkin se, että ihmisen avustamasta ja elättämästä linnusta ei enää saa pinnaa, joka liiton listoille kelpaisi.

‭Erikoista kylläkin liiton listoille kelpaavan pinnan saa jos näkee rengastusta varten pyydystetyn linnun, ja vaikka sitä olisi säilytetty rengastuksen jälkeen niin että paikalle soitetut kaverit ehtivät tulla tunninkin ajomatkan takaa sitä vilkaisemaan. Toisessa tapauksessa (linnun joka on huonokuntoinen ja näkyy helposti nuokkumassa nälkään nääntyen nurmikolla) pyyntiä kritisoidaan koska se esimerkiksi ’lisää linnun stressihormonien eritystä ja siten sen kuolemanvaaraa’ mutta toisessa tapauksessa missä vaikeasti tunnettava lintu piileskelee esimerkiksi tiheässä kasvustossa eikä havaintoa onnistu millään saamaan, pyydystys onkin yhtäkkiä täysin kannatettavaa, sitä katsomaan tullaan satamäärin ja lintua kierrätetään sitten jokaisen paikalle sattuneen bongarin eteen pätkääkään piittaamatta siitä mille tasolle kyseisen linnun stressihormonitasot käsittelyssä räjähtävät.

‭Se mihin tämä tekopyhyys johtaa havainnollistui aikoinaan Savonlinnan keskustassa, minne oli eksynyt nuori lunni Jäämereltä. Satamäärin bongareita seurasi kun se nuokkui sulan reunalla ja vaivihkaa kuoli siihen ja vieläkin jotkut riitelevät siitä voiko linnusta saada pinnan jos näki sen vain yöllä, aamulla kun sen vasta huomattiin kuolleen. Jos lintu olisi viety hoitoon kun se kadulta ensi kerran löydettiin, se olisi varmasti pelastunut kuten muutama muukin samanlajinen, joille näin on todella tehty. Tuossa toimittiin pinnalistaajien ehdoilla ja tulos oli jokseenkin yhtä tyylikäs kuin julkisissa teloituksissa. Ja mitään ei ole opittu koska taas samaa keskustelua käydään.