Olen täällä aiemmin kertoillut miten oma lintuharrastukseni alkoi. Tuohon aikaan meitä oli vielä vähän. Luontoharrastus oli yleisimmin kalastusta, marjastusta, sienestystä ja metsästystä sekä vaelluksen hengessä suoritettua retkeilyä. Maaseudulla asuvat ihmiset tekivät tuohon aikaan vielä paljon työtä erityisesti metsissä joten luontoa pidettiin nykyistä selvästi enemmän työmaana tai resurssivarastona.

Luonnon virkistyskäyttöä on nyttemmin myös tutkittu. Metsäntutkimuslaitos suoritti siitä kartoituksen viimeksi vuonna 2009, edellisen kerran vuonna 2000. Kalastuksen, marjastuksen ja sienestyksen suosio on pysynyt korkeana, metsästyksen hiljalleen hiipuu mutta lintuharrastuksen ja erityisesti luonnon valokuvauksen suosio kasvaa nopeasti. Yhdeksässä vuodessa lintuja harrastavien määrä on puolitoistakertaistunut ja useampi kuin joka viides suomalainen ilmoittaa sen harrastuksekseen. Luontokuvaaminen on jopa vähän yleisempää ja kun yhdeksän vuotta sitten sitä sanoi harrastavansa vain 8% suomalaisista, sen suosio on tuossa ajassa lähes kolminkertaistunut.

Kun vuosituhannen vaihteessa lintuja harrastavien ikä- ja asuinpaikkarakenne oli hyvin tasainen, viime vuosina harrastajien keski-ikä on ollut nousussa ja asuinpaikat keskittyvät aiempaa enemmän maaseudulle. Maalla lintuja on tietysti helpompi harrastaa, niitä löytää heti pihaltaan, lintulaudalta tai pöntöstä. Itseään aktiivina lintuharrastajana tai peräti ornitologina pitävä vanhempi mieshenkilö voi myös yllättyä siitä tutkimuksen tiedosta että tämän miljoonan harrastajan sukupuolijakautuma on lähes sama kuin väestössä keskimäärin. Naiset siis vierastavat miesten suorituskeskeistä ja kilpailuhenkistä tapaa suuntautua harrastukseensa. Luontokuvauksessa ikä- ja asuinpaikkajakautuma poikkeaa lintuharrastuksesta, se on löytänyt suosiota myös nuorempien joukosta ja kameran kanssa kaupunkilainenkin lähtee kivikylästä kauemmas. Kuvausharrastuksen suosioon vaikuttaa paljon myös välineiden viimeaikainen kehitys. Nykyisillä digikameroilla kuvien otto on aiempaa paljon helpompaa ja halvempaa joten otoksia tulee napattua muustakin kuin häistä, hautajaisista, ulkomaan rantalomilta ja 50-vuotispäiviltä.