***

 

Kun vaalit lähestyvät, virkamiehet ovat alkaneet puhua yli 10 miljardin euron vuotuisesta tulovajeesta ja kun toimittajat kysyvät poliitikoilta, mitkä ovat kunkin puolueen leikkauslistat jotta menot saadaan tulojen tasalle, kaikki vaikenevat kilpaa ja vakuuttavat ettei mitään leikkauslistoja ole. Lisäyslistoja kuulee sen sijaan pyytämättä ja yllätyksenä kuten tänäänkin nykyinen ja varmaan toiveissaan tulevakin pääministeri esitti. Pitäisi tähän maahan saada sitten perheministeri. Vaikka kai jo puolet ruokakunnista on yhden hengen talouksia. Vaikka niistä useammankin hengen ruokakunnista jo valtaosa on vain jonkun jääkaapin ympärille kehittyneitä lyhytaikaisia liittoutumia. Vaikka perheistä ei puhu enää kuin muutenkin maailman menosta otteensa menettänyt uskonnollinen äärioikeisto.

Viime vaalien jälkeen silloinen pääministeri lisäili omaan hallitukseensa peräti puoli tusinaa tyhjäntoimittajaa. Kuluneen vaalikauden saavutukset eivät ole vakuuttaneet, näistä täytehenkilöistä oikeastaan ainut joka on saanut jotakin hyvää aikaan on ’asuntoministerin’ nimikkeellä joukkoon päässyt henkilö joka päättäväisillä toimillaan onnistui estämään jo valmiiksi vaalituilla toteutettaviksi junailtujen markettien putkahtelun milloin minkäkin maakunnan takametsän laitaan. Hänkään ei siis varsinaisesti tehnyt mitään omaa, esti vain muuta joukkoa hölmöilemästä heitä vedättäneiden ketkujen pillin mukaan.


Seuraavan hallituksen pitäisi pystyä toimimaan niin että yksi ministeri riittää yhteen ministeriöön ja tarpeettomaksi käyneitä kuten maatalousministeri tiputetaan kokonaan pois. Nykyisen parinkymmenen sijaan oikea määrä voisi olla tusinan tuntumassa. Virkamiehistöä voisi leikata samassa suhteessa. Kukahan uskaltaisi hakea pääministerin paikkaa tällä ohjelmalla?


***