***


Kiinalaiset näyttävät mallia miten maailman nälkäongelmaa pitää hoitaa. Lapsia voi myrkyttää melamiinimaidolla koska se näyttää hyvältä testeissä ja jos viranomaiset saavat osan voitosta ei tarvitse pelätä kiinnijäämistä. Aikuisille voi syöttää pilaantunutta riisiä kunhan sen paketoi uudelleen nuudeleiksi. Kohta täällä varmasti huudetaankin ettemme pärjää kovassa kansainvälisessä kilpailussa jollemme korjaa tuolta osin myös täkäläistä lainsäädäntöä. Tosin innovatiivisia ollaan täälläkin, vastahan oli puhetta miten tuoremyynnissä yli-ikäinen liha voidaan hukuttaa äkeään marinadiin ja lykätä uudelleen tiskiin tyrkylle.


***



Heitämme itse puolen miljardin arvosta ruokaa roskiin, toisen samanarvoisen määrän heittävät roskiin tuotantoketjun aiemmat portaat. Miksemme tuottaisi ja ostaisi nykyistä järkevämmin ruokaamme ja antaisi tuota miljardia joko ruokana tai rahana sinne missä kuollaan nälkään.



***


Helsingin käräjäoikeudella on ihan oma johdonmukaisuutensa. Joku onneton likka vedetään osalliseksi pankkikeikkaan ja saa siitä pari vuotta ehdotonta vankeutta. Rahapajan tuotantopäällikkö kantaa matkalaukulla kotiin kaksinkertaisen määrän kotitöitä ja palkkaa peittelyyn kokonaisen joukkueen, mutta selviää lyhyemmällä ehdonalaisella koska taitaa olla tuomarin mielestä niin söpö katuvana. Toisella oli tuomiota koventavana tekijänä vastuulliseksi katsottu asema yrityksessä, kassaneitinä. Toisella vastuullinen asema, tuotantopäällikkö, taisi olla lieventävä seikka. No, lahtelaisnainen sai kaksi vuotta ehdotonta vankeutta kavallettuaan osin omistamansa firman varoja puolisen miljoonaa yöllisiin nettipeleihinsä. Hänen olisi kannattanut toimia Helsingissä, olisi ilmeisesti saman logiikan mukaan selvinnyt kolmen kuukauden ehdonalaisella. Sanokaapa te asiaa tuntevammat, onko jossakin noista tapauksista tuomari joutunut poliittisesti valittujen ja tyhmien lautamiesten vedättämäksi vai voiko lakia lukea todella noin kierosilmäisesti? Ylekään ei osannut uutisissaan päättää oliko tuomio ehdollinen vai ehdoton koska sanamuoto vaihteli uutislähetyksestä toiseen vaikka siellä taisivat olla paperit edessä.



***


Syrjäytyneiden solidaarisuutta: presidentti Halonen lähetti uudenvuodentervehdyksen Conan O'Brienille. Vuoden päästä sen lähettää varmaan koko Suomen valtiovalta. 

 

***