***

 

Mafia tai al Qaida ovat menneitä suuruuksia. Nykymaailman vaarallisin terroristiryhmä on kansainvälisten luottoluokittajien pieni porukka. Mitä tahansa ikävää maailmalla tapahtuukin, nämä luottoreittaajat ryntäävät ensimäisinä raunioille lyömään lyötyjä, syventämään kriisejä ja lietsomaan paniikkia. Juurihan olemme nähneet, kun Eurooppa yrittää saada ylivelkaantuneita jäseniään jaloilleen, nämä Soroksen terminaattorit yrittävät kaataa kaikki maat samalla kertaa nostamalla korot taivaisiin. Kun taas Egyptissä kaadetaan diktaattori joka on rosvonnut maan kassan kymmeniä vuosia, nämä korppikotkat lyövät uudelle demokraattiselle hallinnolle moninkertaiset sakkokorot jotta tilalle mahdollisimman pian saataisiin uusi pankeille rahaa imevä rosvo.

Täytyy olla joku toinen tapa pitää huolta omaisuudesta. Tämä nykyinen perustuu siihen että varkaita suojellaan, että raha ei hyväksy itselleen mitään riskiä, että mikä tahansa raha joka on saatu kannettua veroparatiisien pimentoon on koskematonta, että kaikki riskit työnnetään yhä hupenevan rehellisen tyhmän väen maksettavaksi.

Koska CIA julistaa fatwansa noiden luottolaitosten johtajien ja heidän toimeksiantajiensa tavoittamiseksi elävinä tai kuolleina?


***


Johtajista on nyt enemmänkin kysyntää. Japanissa jättijäristys ja tsunami ovat särkeneet kai viidenneksen maan ydinvoimaloista joista monen vaurioita on ensin vähätelty, sitten salailtu ja vasta viimeksi, kun mikään ei enää näytä auttavan, on alettu torjua pahinta mahdollista minkä toteutuminen näyttää nyt kuitenkin olevan vain ajan kysymys, Fukushimaan on nousemassa neljä Tsernobyl-tyyppistä sarkofagia kunhan asia vain uskalletaan tunnustaa ja työhön päästään. Hyväksymällä tapahtumat ja tunnustamalla aiemmin kaappeihin kätketyt luurangot olisi se varmasti voitu välttää.

Voimalayhtiön johto on saanut toimia kritiikin häiritsemättä, ulkopuolisen arvostelun heidän kasvojaan tahraamatta. He ovat kuitenkin itse kasvonsa menettäneet. Sitä että tätä seuraavalla kerralla jäätäisiin odottamaan tuskin tullaan enää sallimaan, jonkun ylikansallisen auktorisoidun porukan pitää pystyä toimimaan vähintäänkin konsulttina kun sama tapahtuu seuraavan kerran missä tahansa maassa sen johtamiskulttuurista riippumatta. Tehkööt turhat ja vääriin asioihin keskittyvät pomot sitten harmistuneena seppukujaan jos niin parhaaksi näkevät, kuitenkin ensin vaarantamatta isojen alueiden elinkelpoisuutta vuosisadoiksi.

Muilta osin luonnonkatastrofin tuhot eivät ole japanilaisia lamauttaneet vaan kuvat mediassa kertovat nopeasta ja tehokkaasta raivaustyöstä mitä eivät hiljennä edes raunioista toistuvasti vastaan tulevat järkyttävät löydöt.


***