Vaalit on sitten käyty. Tuloksena oli varmasti suurin muutos mikä elinaikanani koetaan. Yksi puolue, perussuomalaiset, kahdeksankertaisti edustajamääränsä, suurempaa yhden puolueen voittoa saa hakea ajalta jolloin sota oli hävitty ja kommunistit laillistettu, ennen syntymääni.

Kaksi hallituspuoluetta menetti kolmanneksen edustajapaikoistaan. Keskusta yritti piiloutua pääministeri-puheenjohtajansa selän taa mutta Kiviniemen karisma petti pahan kerran eikä kansa unohtanut edellisten vaalien törkeää rahoitusskandaalia missä muutama ketku yritti ostaa käyttöönsä koko hallituksen. Vihreät romahtivat yhtä pahasti, tosin ääniosuuden muutos oli pienempi. Kun tulosta vertaa vähän aiemmin sisarpuolueen Saksan osavaltiovaaleissa saamaan suurvoittoon, käy syykin heti selväksi. Kannattajat eivät sietäneet että ministerit pysyvät hallituksessa joka jakaa ennätykselliset kaksi uutta ydinvoimalupaa. Tuota opportunismia ei kääntänyt edes Fukushiman katastrofi, vihreiden vanhat äänestäjät etsivät äänelleen uutta kotia mieluummin vasemmistoliitosta joka on pystynyt sanelemaan omat ydinvoimakantansa oppositiosta. Tämä kannatuksen siirtyminen pelasti vasemmistoliiton kolmea paikkaa suuremmalta tappiolta mikä olisi tullut vuodosta perussuomalaisiin.

Suurimmaksi puolueeksi nousi ensi kertaa Suomen historiassa kokoomus, joka kuitenkin hallituspuolueiden tapaan kärsi vaalitappion. Missä tahansa muussa tilanteessa kuuden paikan menetys olisi ollut suuri tappio, nyt sitä juhlittiin suurvoittona. Toiseksi suurin puolue SDP hävisi sekin kolme paikkaa vaikka jo edellisissä eduskuntavaaleissa oli tullut tappio. Nyt tätäkin juhlittiin suurena voittona. Syynä olivat mielipidetiedustelut.

Tällä kertaa mielipidetiedustelut olivat harvinaisen paljon väärässä, eikä voi välttyä vaikutelmalta että niillä yritettiin vaikuttaa lopputuloksiin, niin paljon vinoutuneesti ne koko ajan näyttivät ihan toisenlaista muutosta. Kaikki mielipidemittaajat vähättelivät perussuomalaisten nousua ja suuri osa lisäksi sosialidemokraattien kannatusta. Keskustaa pidettiin koko ajan paljon merkittävämpänä kuin se lopulta olikaan, kokoomuksenkin kannatusta yliarvioitiin. Mediamme on kovin korruptoitunut, se ei yritä puhua asioista asioina vaan johdatella. Se pitää kansaa typeränä joukkona joka tekee mitä sille uskotellaan. Toivottavasti nämä vaalit saavat aikaan sen että aidosti puolueetontakin tiedonvälitystä ilmaantuu vihdoin joukkoon. Vaalikeskusteluissa tätä ei vielä näkynyt, mutta tulosseuranta oli yllättävänkin tasapuolisesti mukana sekä voitettujen että voittajien valvojaisissa.