***




Myös perussuomalaiset ovat tehneet kevään eduskuntavaaleista johtopäätöksensä. Puoluejohtoa ei siellä ole vaihdettu, tulihan murskavoitto pitkälti puheenjohtajan henkilökohtaisen panoksen ansiosta, mutta ongelmitta ei silti ole edetty. Puoluetta on kosittu hallitukseen monelta puolelta, on rakennettu erityisjärjestelyjä joilla kynnyskysymykseksi nostetut EU-tukiasiat voidaan käsitellä hallituksen niihin kaatumatta. Mutta ei kelpaa.



Jo vaalien alla Soini oli huolissaan puolueensa yhtenäisyydestä ja vaati kirjallisia sitoumuksia ehdokkailtaan siitä etteivät he lähde eduskunnassa puoluetta hajottaviin toimiin. Tuosta on tullut pahempi loukku itse Soinille kuin hän varmasti kuvittelikaan. Ryhmässä on runsaasti ainesta joiden kokemus politiikasta rajoittuu räväkkään räyhäämiseen netissä ja muissa vastaavissa medioissa. Nämä kokevat uskottavuutensa katoavan jos ovat mukana yhdessäkään päätöksessä joka ei sanatarkasti vastaa heidän aiempia uhojaan. Näin Soini joutuu luopumaan kaikesta neuvottelemisesta muiden puolueiden kanssa ja jättäytyy oppositioon missä hän voi aina myötäillä ryhmänsä ääriainesten huutoja tarvitsematta kantaa huolta siitä etteivät asiat tulisi kuitenkin toisten voimin toteutetuiksi.

 

Soinin oli helppo tehdä ratkaisunsa oppositioon jättäytymisestä myös siksi että hallituksessa olo joko kokoomuksen tai demarien kanssa olisi tuonut käteen valtiovarainministerin salkun. Se on viimeinen mitä populisti haluaa, kannatus olisi huvennut viimeistään syyskesän budjettineuvotteluissa. Hän on opinnäytetyössään tutkinut populismia ja näyttää siltä että hän toimii puolueensa kanssa kuin testatakseen teorioitaan miten vaaleissa saatu äänimäärä maksimoidaan ja miten korkeaksi se voi juuri populismin keinoin nousta. Niihin keinoihin ei kuulu vastuunotto.



Näin kävi että omenalle laitettiin vaaleissa melonin lippis, että puolueesta tuli impotentti. Sellainen ei tietysti normaalivärkein varustettua miestä pahasti masenna, eihän kukaan muutenkaan häneltä mitään odota. Mutta jos vehkeet ovat niin isot ettei niitä voi mitenkään piilotella, tuo kyvyttömyys on varmasti kauhea kantaa.


***

Tällainen pakanakin yllättyy toisinaan, kuten tänäänkin. Ajattelin käväistä kaupassa hakemassa vähän evästä alkavan viikon meriretkelle, mutta tänäänhän on helluntai, kristillinen juhlapyhä, Jeesuksen taivaaseen astumisen päivä. Kaupat olivat kiinni, tietysti noita pienimpiä on nytkin auki vaikka huoltamoiden kyljessä, lisäksi näkyi työporukka tekevän tänäänkin kotitaloni julkisivuremonttia, maalailivat parvekkeita ja suojasivat muovein niitä jotka aikovat maalata alkavalla viikolla, minunkin. Tosin kauppa olisi varmaan käynyt huonosti, satojen metrien autojonot olivat aamulenkiltä palatessani jo lähimmän uimapaikan luona tien varressa ja varsinainen pysäköintialue tietysti tupaten täynnä.


***