***


Taisin jo aiemminkin mainita miten luottoluokitusyhtiöt ovat nykyajan alkemisteja, ennustavat mennyttä ja tekevät paskasta kultaa. Nyt Moody’s on ryhtynyt pelastamaan dollaria ja kaatamaan euroa painostamalla Portugaliakin roskalainaluokkaan. Erityisen törkeän julistuksen tuo firma antoi rikkaiden euromaiden veronmaksajille joilta se kiristää uutta sadan miljardin lahjusta pankeille ennen kuin suostuu taas keskustelemaan luokituksen muutoksesta. Uskokoon ken haluaa, kiristäjä ei lopeta ennen kuin se eliminoidaan, tavalla tai toisella.

Yksi tapa voisi olla euromaiden vaatimus siirtää öljy- ja raaka-ainekauppansa europohjaiseksi, dollari romahtaisi hetkessä kun raaka-ainekaupassa pyörivät valuuttamassat vaihtaisivat väriä. Moody’s ei ole pudottanut USA:n luottoluokitusta roskalainaluokkaan vaikka se on velkaa asukastaan kohti paljon enemmän kuin nämä Euroopan pikkumaat ja hetkellä kun tämä tajutaan kortit maailman valtapelissä jaetaan uudestaan.

Lisälainapaketit ovat muutenkin väärä tapa hoitaa näiden pikkumaiden luottovelkoja, olivat lainat sitten takuilla kuorrutettuja tai pelkkää kaveriapua. Liiketoimintaa meidän sinne pitäisi järjestää, ja samalla ainakin Kreikka siirtää ulos eurosta kunnes se oikeasti täyttää valuuttaunionin kriteerit. Kreikalla on valmiit paikat järjestää olympialaiset vaikka joka neljäs vuosi, se olisi miljardiluokan bisnes maalle jolle on muuten vaikea keksiä mitään liiketoiminta-apua. Pois se olisi vain niiltä kansainvälisen olympiakomitean jäseniltä jotka ovat tottuneet ottamaan maksimaaliset lahjukset joka neljäs vuosi niin monelta maalta kuin suinkin pystyvät ennen kuin sitten valitsevat härskeimmät voitelijat seuraavien olympialaisten pitopaikaksi. Liiketoimintaa sinne syntyisi spontaanisti myös jos maa luopuisi eurosta ja ryhtyisi hoitamaan omaa talouttaan D-vitamiinilla. Palkat putoaisivat täältä katsoen halpamaiden tasolle ja kreikkalaiset säilyttäisivät oman ostovoimansa suosimalla kotimaansa tuotantoa. Se siirtäisi itsestään tehtaita muista maista Kreikkaan sen sijaan että niitä nyt väsätään Kaukoitään.



***