***


Palataan taas luottoluokittajiin, ne kun käyttämällään logiikalla joka muistuttaa Speden aikoinaan lanseeraamaa naisen logiikkaa ovat taas muutelleet tai uhkailleet muutella maiden luottoluokitusta.

Kreikan, Portugalin ja Irlannin luokitus on pudotettu roskalainaluokkaan koska ne ovat kuulemma ylivelkaantuneet ja niiden pitäisi pikaisesti pystyä pienentämään velkataakkaansa. Nyt USA:n luottoluokitusta uhataan alentaa parhaasta mahdollisesta, jos se ei nykyisen ylivelkaantumisensa päälle ota pikaisesti lisää uutta velkaa voidakseen maksaa entisiä erääntyviä vippejään.

Tällaisia hullujenhuoneita luottoluokituslaitokset ovat kuitenkin vain USA:ssa ja sen liittolaismaissa. Kiina on USA:n suurin luotottaja, sillä on Tyynen meren takaa saatavia jo pitkälti toista biljoonaa dollaria. Sieltäkin löytyy luottoluokittaja, joka ymmärrettävästi katsoo asiaa velkojan kannalta. Sen antamat arvosanat USA:lle ovatkin selvästi heikompia ja ne heikkenevät sitä mukaa kun velkataakka nousee.



***



Jossakin oli tehty tutkimus missä lasten altistumisen passiiviselle tupakoinnille oli todettu lisäävän muun muassa ADHD-oireyhtymän esiintymistä. Tutkimuksessa oli seurattu myös lasten vanhempien tulotasoa ja koulutustasoa ja todettiin että tupakansavun vaikutus oli niistä riippumaton.

Jäin kuitenkin ihmettelemään sitä että jos ADHD on lääkärin antama diagnoosi, tauti siis kansankielellä, miten sen voi kuvitella riippuvan vanhempien tulo- tai koulutustasosta. Eikö tuollainen yhteys ole odotettavissa vain jos tutkitaan käytöshäiriöitä tai sosiaalista sopeutumattomuutta? Onko oikein antaa kaikille häiriköille lääkärin määräämä diagnoosi, mahdollisesti purkillinen pillereitä ja vapauttaa heidät kaikesta vastuusta yrittää itse kasvaa ihmisinä aiempaa paremmiksi?



***