***


Norjan terrorihyökkäys on saanut liikettä eurooppalaisiin poliisivoimiin. Joka puolella tutkitaan, voisiko sama tapahtua muuallakin. Suomenkin sisäministeriö, poliisijohto ja suojelupoliisi vakuuttelevat kilvan että kotimaisia ääriryhmiä seurataan ja niiden tekemiin mahdollisiin iskuihin varaudutaan.


Aina ensiksi mahdollisina iskijöinä muistetaan mainita ääri-islamistit, sitten äärivasemmisto, sitten erilaiset anarkistiset ryhmät ja tuskin koskaan äärioikeiston, äärinationalistien tai uusnatsien ryhmät. Terroritutkija selvensi asiaa vielä keskustellessaan toimittajan kanssa tämänkertaisesta iskusta. Sekin on pyritty sekä mediassa, nettikeskusteluissa ja jopa tutkijoiden joukossa pudottamaan pois terrorismista, vaikka se suuntautui kansalaisyhteiskuntaa vastaan ja oli vuosien suunnittelun tulos ja vaikka sen tekijä edelleen yrittää käyttää oikeudenkäynnin antamaa julkisuutta oman agendansa markkinointiin. Euroopassa ja muuallakin äärioikeiston terrorismia on aina vähätelty, sanottu sen olevan mieluummin normaalia katuväkivaltaa, ainakin suunnittelematonta ja järjestäytymätöntä. Tässäkin tapauksessa ortodoksisimmat tutkijat haluaisivat nähdä teon takana jonkun ison organisaation ennen kuin suostuvat puhumaan teosta sillä nimikkeellä minkä se ansaitsee. Kaikki teosta myötähäpeää tuntevat yrittävät kilvan vakuutella että kyseessä on vain yksi mieleltään häiriintynyt, niin, varmaan ihan umpihullu toimija joka ei varmasti tiedä mistään mitään eikä häntä niin ollen voi sotkea muihin samanlaisiin uskonkiihkoilijoihin, islamofobeihin, uusnatseihin tai äärioikeistolaisiin. Kuitenkin mies vaikuttaa toimissaan suunnitelmalliselta ja muussa elämässään ihan tervejärkiseltä, vain nettiympäristönsä kieroon kasvattamalta. Tämä ääriryhmien kiire yrittää tehdä tekijästä yksinäistä mielipuolta on vain yritys saada takaisin se työrauha minkä ne ovat tämän teon johdosta tilapäisesti menettäneet.


Sama vähättely täällä on jo aiheuttanut kaksi joukkomurhaa kouluissa ja kai pitää vielä jotakin nyt Norjassa koetun tapaista sattua täälläkin ennen kuin Supossa aletaan seurata äärioikeiston maahanmuuttoon ja suvaitseviin poliitikkoihin suuntautuvaa toinen toisiaan yllyttävää vihakirjoittelua edes puoliksi niin vakavasti kuin joidenkin kettutyttöjen liikuskelua Pohjanmaalla.


***