***


Tämänkesäinen mätäkuun juttu on tuo nuorisovihreiden ehdotus moniavioisuuden sallimisesta. Asia on innostanut valtavasti nettikeskustelijoita, osa näkee siinä maahanmuuton suosimista, osa seksimarkkinoiden vapautumista, osa taas avioliiton omaisuudenjako- ja perimisjärjestelyjen uudelleenjärjestelyn.


Moniavioisuuttahan on siellä missä naimakauppa on kauppaa ja morsiamella hinta. Myyjät arvioivat siellä saavansa paremman hinnan kun myyvät tavaransa rikkaalle toiseksi tai kolmanneksi kuin että myisivät sen köyhälle ainoaksi. Samoissa yhteiskunnissa valtaa pitävät suvut tai klaanit joten sukulaisuus rikkaisiin ja valtaapitäviin tuo myös myyjille valtaa ja . rikkautta.


Rakkautta täällä saa sitä ansaitessaan riittävästi ilman avioliittoakin, joten sen takia ei tarvitse avioliittolakiin moniavioisuutta ottaa. Avioliitolla on enemmän vaikutusta omaisuuteen ja sen perimiseen, ja jos moniavioisuus otettaisiin mukaan, nämä talousasiat pitäisi kai irrottaa aviollisesta yhteydestä ja säätää niistä ihan erikseen. Aviopuolisoilla olisi vain oma omaisuutensa, ei oikeuksia toistensa omaisuuteen, perijöitä olisivat jälkeläiset asemastaan riippumatta, ja jos niitä ei olisi, ne jotka testamentilla ihminen on perijöikseen määrännyt.


Vaihtelua seksielämään saa paljon helpommallakin. Seuraavassa taloyhtiön, kyläyhdistyksen, kalastus- tai tiehoitokunnan kokouksessa vain sovitaan että ensin kiertävät miehet viikottain myötäpäivään tai pienemmästä asuntonumerosta suurempaan ja kun kierros on täyttynyt vastaavasti naiset. vaihtopäiväksi sovitaan vaikkapa lauantai ja ajaksi kello 12. Yhteiselo voidaan aloittaa sopivan evästys- ja kauppakierroksen sekä saunomisen jälkeen. Jos kierrossa on mukana yksinäisiä miehiä tai naisia, näiden asuntoon joutuminen tuo muille samaa sukupuolta oleville viikon lepovuoron, joka varmasti on helpottava kunhan kierto on päässyt hyvään alkuun. Samoin jos kierrossa on mukana sateenkaaripareja, se tuo varmasti muille osallistujille uutta näkemystä siihenkin elämäntapaan.


Luulen että alussa varmasti monet syyllistyvät lievää pahempaan yliyrittämiseen ja vasta hiljalleen löytävät takaisin siihen rauhalliseen rytmiin johon ovat ehtineet omassa vakiintuneessa elämäntavassaan tottua.



***