***


Noiden luottoluokittajien  epäjohdonmukaisuudesta taas pitää puhua. Nythän USA on menossa kovaa vauhtia konkurssiin ilman uusia vippejä. Yhdysvaltalaisista luottoluokittajista kuitenkin vain yksi on harkitsemassa maan luottoluokituksen alentamista parhaasta mahdollisesta, vaikka velkataakka on samojen yhtiöiden roskalainakategoriaan arvioiman Kreikan tasoa. Muut aikovat pitää sen arvosanan korkeimpana mahdollisena vaikka velkaa siis saataisiinkin ja tietysti myös jouduttaisiin ottamaan lisää.


Luokittajat toimivat pelkästään poliittisin motiivein. Useat institutionaaliset suursijoittajat kuten eläkevakuutusyhtiöt joutuvat sääntöjensä mukaan sijoittamaan vain korkeimman mahdollisen arvosanan luottokohteisiin. Luokituksen pudotus velvoittaisi niitä vaihtamaan salkussaan olevat USA:n valtionlainapaperit sellaisiin joiden luokitus ei ole vaarassa pudota parasta huonommaksi.


Tässä piilee todellinen kupla,  moninkertainen kooltaan kuin oli tuo USA:n asuntomarkkinoilla pari vuotta sitten puhjennut. Tuntuu siltä, että senkin puhkeamisen aika tulee vielä, ja silloin kaatuu lukematon määrä korttitaloja.

 

EU on samassa tilanteessa valinnut menoleikkausten ja kulukontrollin tien. Niin ikävää kuin se amerikkalaisille onkin, heilläkään ei lopulta ole muuta vaihtoehtoa. Säästömahdollisuuksista heillä ei ole puutetta, omien kansalaisten asemaa ei ensiksi tarvitse käydä kurjistamaan.


***