***

 

George Sorostakin

alkaa hävettää ralli minkä hän sai aikaan nostaessaan aikoinaan Kreikan euroalueen silmätikuksi. Provosoidessaan hän arvasi miten asiaa aletaan EU:ssa hoitaa, hän kuitenkin väittää yllättyneensä siitä että valtiot ovat alkaneet ajatella enemmän itseään kuin yhteisvaluuttaa. Kreikkaa on ’pelastettu’ rankaisuhenkisellä tukipaketilla. Se ei tee maata yhtään houkuttelevammaksi investoinneille eikä uudelle liiketoiminnalle. Euroalueen rikkaimpien maiden egoismi nostaa separatistisia puolueita lähemmäs valtaa. Nyt hän onkin puhumassa lisää rahaa euron vakausinstrumenteille.

 

Valitettavasti vain niihin sijoitetut rahat eivät hyödytä euroaluetta niin kauan kun joka maalla on oikeus itsenäiseen talouspolitiikkaan. Soros toteaa itsekin että kriisin ratkaisemisesta vastuussa oleva johto on ollut jäykkä ja passiivinen, itse sanoisin jopa epäpätevä, lähes kammottavimpana esimerkkinä Suomen keskustasta lähtöisin oleva rahakomissaari Rehn, joka lähes viimeisenä miehenä tuntuu vastustavan sitä että Kreikalle annettavilla  hätälainoilla voisi olla pankkikäytännössä normaalit vakuudet. Vakuusrahastojen rahoja Soros taitaakin haluta kasvattaa siksi että sieltä ne vähin äänin valuvat sen valuuttapelin voitoiksi mitä hän taustalla omine pääomineen pyörittää.


Meillä on täällä toinenkin kepulainen, jo Kekkosen aikaan henkisesti kuollut ikuinen presidenttiehdokas Väyrynen, joka nyt haluaa irrottaa eurosta Suomen vaikka maa on kiistatta yhteisvaluutasta hyötynyt ja on taloudellisesti vahvimpia sen jäseniä. Tietysti tämä kotitalibaanimme haluaa vahingoittaa maamme lisäksi erityisesti euroa ja EU:a. Järkevästi ajatellen eurosta pitäisi pudottaa jäähylle sen heikoin lenkki, kenties muutama muukin joiden talous ei tunnu kestävän kovan valuutan käyttöä ja jättää sinne ne maat jotka ovat valmiit hoitamaan talouttaan siten että rahan arvo ei vaarannu.



***

Huomasin tuossa äsken että pilapiirtäjätkin ovat osanneet hyvin kuvata miten Kreikan lainakriisi alkoi yhteisvaluuttaan siirtymisen jälkeen.

 

***