***



Jokainen suomalainen piensijoittaja julistaa muille oppia jonka mukaan pitää ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Ammattilaiset ovat kuitenkin aina muistuttaneet että käytännössä varsinkin piensijoittajat toimivat juuri päinvastoin.


Tälläkin kertaa maailmalta levinnyt taantuman pelko on pudottanut pörssikursseja Suomessa paljon enemmän kuin muualla. Suomi ei ole maailmantalouden veturi, täkäläisten yhtiöiden tulostaso on ollut hyvä. Selitys muita suuremmalle pudotukselle on vain tuo tyhmyys: kalliilla ostettua myydään nyt kiireellä pois sillä hinnalla minkä joku jolla on rahaa suostuu maksamaan.


Ammattilaiset kärjistävät tätä kehitystä taustalla syöttämällä piensijoittajille markkinavihjeitään. Niiden ansiosta joku USA:n työllisyysraportti innostaa myymään osakkeet viiden prosentin alihintaan ja seuraavan päivän myyntihuhu jostakin firmasta ostamaan ne takaisin kymmenen prosenttia kalliimmalla. Ainoa joka siinä välissä voittaa on tyhmempiään kalliilla vihjeillään manipuloinut ’sijoitusneuvoja’. Hän voi omien ja syöttämiensä tietojen varassa toimia kuten klassinen perussääntö edellyttääkin.


Piensäästäjä erottaa kalliin halvasta kun perspektiivi on kymmenen vuotta, lyhemmällä tähtäimellä tiedon jakajat voittavat ne joille tietoaan jakavat. Päiväkohtaisten sensaatioiden kauppaamisen tarkoitus on saada ihmiset myymään kun kurssikäyrä osoittaa alas ja ostamaan kun se osoittaa ylös välittämättä siitä mitä ostetaan ja myydään.



***