***



Aina noita paniikkeja riittää rahamarkkinoilla. Nytkin lotto- ja pokerisijoittajat myivät kiireellä osakeomistuksiaan ja ostivat huippuhintaista kultaa tilalle. Ihmettelen, mistä näillä tunareilla riittää aina tuota rahaa näihin sähläilyihin. Pankithan eivät paljasta mitään omista tunaroinneistaan mutta joskus käy kyllä mielessä että he syyttävät valtioita virheistä jotka ovat itse tehneet.

USA saa kuntoonsa nähden lainaa edelleen aivan liian halvalla. Euroalueella kaikkia maita on palkittu siitä että Saksan talous on kunnossa, vaikka joka maalla on oma talouspolitiikkansa jotka ovat sijoittajien kannalta aina olleet hyvin erilaisia. Saksan kanssa samalla tavalla on hoitanut omaa tuloskuntoaan vain muutama maa, ja Saksan pankit ovat mädättäneet itseään samalla tavoin kuin muutkin pankit. jos se johtaa siihen että saksalaiset joutuvat käyttämään suuria rahamääriä omien pankkiensa pelastamiseen, lama siitä tulee.

Pankkien pitäisi toimia samalla tavoin läpinäkyvästi kuin ne vaativat valtioilta. Sitä ne eivät halua, koska itse asiassa ne toimivat kuten valtiot. Pankit tekevät koko ajan rahaa markkinoille siinä kuin valtiotkin, niiden vakavaraisuusvaatimukset kun ovat vain pieni murto-osa niiden liikkeellelaskemasta lainamäärästä. Jotenkin tätä pankkien käsissä liian suureksi osoittautunutta valtaa pitäisi suitsia. Kansallistaminen on kuitenkin keino joka aiheuttaa enemmän uusia ongelmia kuin ratkaisee vanhoja. Ehkä paras tapa on nostaa vähitellen pankkien vakavaraisuusvaatimuksia.

Sijoittajat ovat ottaneet itselleen samaa valtaa kehittelemällä erilaisia johdannaisia ja johdannaisten johdannaisia. Kaikki nämä perustuvat lopulta arvontaan, veikkauksiin siitä miten joskus tulevaisuudessa asiat voisivat olla. Minusta nuo johdannaiset pitäisi siirtää arpajaislain alle ja käsitellä muutenkin kuin rahapelejä. Niihin sotkeutuneet pitäisi ohjata peliriippuvuudestaan hoitoon.


***