Pitää taas ihmetellä. Perussuomalaiset haikailevat markkaa takaisin, samoin presidenttiehdokas Paavo Väyrynen. Kumpikaan taho ei näe mitä ongelmia tuo pako Impivaaran palavaan pirttiin toisi tullessaan.

No, muistutanpa vain: meidän ulkomaanvelkamme on nyt euroja, joka on samaa valuuttaa kuin mitä täälläkin käytetään. Valuuttariskiä ei siis ole, sellaista riskiä että velaksi otetun rahan arvo kehittyisi eri suuntaan kuin oman valuuttamme.

Ennen vanhaan, markkamme aikaan, lainasimme maailmalta rahaa, saimme sitä aina muissa valuutoissa kuin omassa markassamme. Ja kun täällä tehtiin taitavaa, muualta katsoen inflatorista, talouspolitiikkaa, sattui aina muutaman vuoden välein niin että devalvoida piti, useimmiten syylliset löytyivät vientiteollisuudesta joka kerjäsi hintakilpailuetua ja poliitikoista jotka olivat riippuvaisia vientiteollisuuden tuesta. Väyrynen oli näitä innokkaimpia devalvoijia.

Nyt valtionvelkamme on 60-70% kansantuotteesta, jos se markka-aikaan joutuisi pari kertaa valuuttaspekulanttien hyökkäyksen kohteeksi ja joutuisimme devalvoimaan, velka kasvaisi nopeasti lähelle niitä rajoja joissa Kreikka tuntuu nyt taistelevan suoraa konkurssia vastaan. Turha luulla että nuo talousnerot jotka eivät tuota muista vaikka ovat sen kokeneet, osaisivat sen välttää niin kuin se olisi vältettävä, kumpikin oppositiopuolue on ollut kilpaa lisäämässä menoja ja tulojen osalta luottanut siihen että lopulta mannaa sataa taivaasta.

Kukaan ei enää suostu muistamaan miten markka-aikana viiden prosentin lainakorko oli sikahalpa ja devalvaatioita odotellessa se saattoi kivuta pitkälti toiselle kymmenellekin. Kenen miljoonaiset asuntolainat kestäisivät sitä korkotasoa?

Oma markka olisi tällä hetkellä pikatie itäeurooppalaiseksi kehitysmaaksi.