***

 

Epätieteitä voi käyttää myös apuna jos presidentinvaaliehdokkaiden välillä on valinnan vaikeuksia. Helpointa on tällä kertaa turvautua nimien antamaan ennusteeseen.

Jo valituista Juho ja Urho olivat jöröjä ja rohkeita perisuomalaisia puurtajia. Mauno taas teki mitä Manun kuuluu tehdä ja kävi ansaitulle illalliselle. Martti on periprotestanttinen suomalaisten kristillisten hyveiden puolustaja, Tarja taas henkii hieman itäisempiä vaikutteita.

Nykykandidaateista Paavo on tyypillinen Oikeassa Olija, kaikkien alojen asiantuntija - Paavo Haavikon omin sanoin kuvaamana - joka kai kuuluisi paremmin mullahiksi Iraniin kuin tänne hallitsemattomaan demokratiaamme.

Timosta piirsi jo Aleksis Kivi tarkan kuvan Seitsemään veljekseensä, hyväntahtoinen nössö joka putoaa aina jaloilleen joka kommelluksen jälkeen tietämättä mistään mitään.

Saulille löytyy roolimalli Raamatusta. Voi valita joko epäonnisen kuninkaan, joka kuoli lopulta hävityn sodan jälkeen oman käden kautta, tai henkilön, josta herätyksen jälkeen kuoriutui kristinuskon ensimmäinen kuohitsija Paavali.

Sari on ikäluokkansa muotinimi, persoonaton. Eva taas vie ajatukset siihen kuka oikein mokasi kun ihmiset ajettiin pois Paratiisista.

Jäljelle tällä kertaa jää siis vain Pekka, joka on jo länsinaapurissa tavissuomalaisen synonyymi, myönteisine ja kielteisine piirteineen.



***