***




Valta on vaihtunut? Ei, vaan presidentti.

Siitä että valta pysyy entisellään antoi hallitus runsaasti vihjeitä, tilaamalla USA:sta uusia ohjuksia vanheneviin lentokoneisiin, myöntämällä Talvivaaran kohukaivokselle luvan uraanin talteenottoon, lupaamalla muutenkin kovia aikoja.

Valtaa ryhtyykin presidentin puolesta käyttämään Kaarina Suonperä. Hän saa osoittaa rahvaalle paikkansa. Mitään asiaa ei oteta käsittelyyn ellei protokolla ja pukukoodi ole kunnossa. Köyhää kyykytetään jo ennen pappilan porstuaan päästämistä kuten 1800-luvulla. Wahlroos ja Sarasvuo voivat jatkaa kuten tähänkin asti erityisesti hallituksen sparraajina valitsemallaan iva- pilkka- ja vähättelylinjalla. Koeteltu kansalaiskunto hankitaan rahalla ja kouluttautumalla koulu- ja työpaikkakiusaajaksi.

Demarit ottivat tappionsa raskaasti. Lipponen jahtaili tarjouksia kaupoissa samaan aikaan kun kilometrin päässä presidentti antoi juhlallista vakuutustaan. Paikkansa menettänyt ex-puoluesihteeri eduskunnassa oli kuin kapakkaan karkaamassa kuten joku keskiverto perussuomalainen rattopoikasenaattori, suorastaan yhtä sanoinkuvaamattoman huonosti pukeutunut kuin tuo pahvisauli yllä olevassa kuvassa.

Presidentti ei pysynyt tontillaan edes uransa avauspuheessa vaan lähti oikopäätä hallituksen kanssa kilpasille taloudenhoidossa. Luvassa samanlaista kolinaa instituutioiden välillä kuin edellisenkin presidentin alkukaudella. Ehkä pelkkä seremoniapresidentti olisi kuitenkin paras.



***