****

 

 

Taas on perjantai, vielä kolmastoista ja siten mitä mainioin saarnapäivä. Nämä perussuomalaiset ensin. Kun muistetaan nuo hihamerkkivitsit ja natsit, mitä ne natsit olivatkaan: kansallissosialisteja. Perussuomalaisissa sosialismista huolehtivat vasemmistopopulistit Soini ja ’työmies’ Putkonen. Kansallismielisyydestä huolehtivat suomensisulaiset Hirvisaaret ja muukalaisvihamieliset Halla-ahot. Kun nuo kaksi aatesuuntaa kaaadetaan samaan kattilaan ja hämmennetään, on aina saatu aikaan myrkkyä, kuten monelta taholta putkahtavat älyttömät ylilyönnit osoittavat. Säälittävintä on ettei ajatuksista kanneta vastuuta vaan joka kerta kun niitä ihmetellään, paetaan jonkun ’huumorin’ taakse. Näin monen fiaskon jälkeen pitäisi olla selvää huonoimmallekin vitsiniekalle että jos vitsiä joutuu selittämään, se on ollut huono eikä huonon vitsin kertominen ole kuulijan vika.



****



Nokia on ollut kovasti uutisissa koko pääsiäisviikon. Alkupäivät hypetettiin valtavasti kun uutta kännykkää vihdoin alettiin myydä USA:ssa, tosin päivänä jolloin kaupat olivat kiinni ja kun kaupat aukesivat, ensimmäiset ostajat huomasivat ettei uuden puhelimen ohjelmointi toimi. Osakekurssin kehuttiin kohta ponnahtavan korkeuksiin kun Amerikassakin on alettu kuulemma osoittaa ostohaluja. Kun riittävästi tyhmiä suomalaisia piensijoittajia saatiin taas ostamaan analyytikoiden Nokia-salkut kovaan hintaan, voitiinkin julkistaa tulosvaroitus ja markkinaosuuden romahdus, joka sitten veikin uudet onnelliset pienosakkaat komiasti lähes kolmanneksen pakkaselle.

Yli kaksi vuosikymmentä on paras sijoitusneuvo ollut että jos jotakin osaketta aletaan kaupata rahvaalle hyvänä sijoituksena, se pitää yrittää myydä pois mieluiten samana päivänä, viimeistään seuraavana. Koski taannoisia suomalaispankkeja, sitten it-kuplaa ja ties mitä, viimeisimpänä ja sitkeimpänä tätä Nokia-pumppausta.



****



Nokia näkyy tänään uutisissa vielä toisellakin tavalla. Salossa firma jakoi juuri potkut tuhannelle. Tänään uutisissa kehutaan, miten Saloon saattaa tulla vuoden aikana parikymmentä uutta pienyritystä kun irtisanotut työllistävät itsensä yrittäjinä. No, sata kymmenen hengen yritystä työllistäisi nuo irtisanotut, kolmesataa saman kokoista Salon tämän hetken työttömät. Siinä perspektiiviä ilouutisiin.

Tosin jos saat aikaan kymmenen hengen pienyrityksen USA:ssa, sen markkina-arvo voi nousta yli miljardiin, kuten viikolla huomattiin. Elävät siellä vielä Applen, Facebookin ja Googlen vedättämää it-kuplaa...



****