***

 

Kyllä nyt Hesarit ja Uudet Suomet voivottelevat miten vihreät ovat kaatamassa niin ainutlaatuisen mahdollisuuden kuin Guggenheim-hankkeen pelkkää kostonhimoisuuttaan. Noo, kokoomukselle Ritva Viljanen oli täysin epäpätevä tasan niin kauan kun hänellä oli vastassa heidän oma ehdokkaansa mutta muuttui heti päteväksi kun vastaehdokkaaksi oli tarjolla jonkun muun puolueen pätevä edustaja.

Guggenheim-hankkeesta sen sijaan ainoat liiketoiminnan kannattavuutta esittelevät laskelmat osoittavat, että hanke olisi kannattava vain Guggenheim-säätiölle ja maksajina olisivat helsinkiläiset veronmaksajat, halvimmillaan pari miljoonaa vuodessa, mutta jos tulee mutkia matkaan, lasku voisi moninkertaistua. Hanke kuoli käytännössä jo siihen ettei tarkoitus olisi kerätä mitään omaa kokoelmaa, vain kierrättää täällä muualla jo nähtyjä näyttelyitä. Niillä kuvitellaan saatavan jostakin yllättäen satojatuhansia uusia kävijöitä, vaikka varmaa on etteivät tänne viitsi tuon takia pysähtyä ne turistit jotka ovat nuo näyttelyt jo muualla nähneet eikä sitä paitsi noita kiertäviä näyttelyitä edes kovin monia ole.  Se, että mitään todellista liiketoimintasuunnitelmaa ei ole julki saatu, osoittaa että kyseessä on taas vain hyvävelikerhon oma hanke, missä hyötyjä tulee kapealle kaveriverkostolle ja kuluja kaikkien yhteisille lypsylehmille, tyhmille äänestäjille.




***




Sitten meillä on tämä kaivos, Talvivaara, joka oli taannoisen ympäristöministerin erityissuojelussa, keittiön pöydän kautta kun sattui omistajatkin tuntemaan, mutta jonka myrkkyaltaille ovat nyt ilkeät linnut (angry birds?) luvatta pysähtyneet ja ihan ansionsa mukaan sitten kuolleet.

Kaivoksen tiedottamiselle tyypillisesti ensin syytettiin lintuja siitä että ne olisivat kuolleet muualla ja vasta sitten lentäneet luvatta kaivoksen jätevesijärveen. Sitten kaivos komensi työntekijänsä häätämään lintuja pois myrkkyaltaalta. Kukaan ei ole vielä kuullut eikä varmaan koskaan kuulekaan että kaivos aikoisi puhdistaa myrkyt vesistään, saati että koska tämä tapahtuisi. Lintujen vika, olkoonkin että niillä ja ympäristön asukkailla on laki puolellaan, niillä on väärä jäsenkirja niin maalla kuin asuvatkin.



***