***



No nyt opettavat maailman toisella laidalla asuvat peruusseelantilaiset muille mikä kammotus tämä Suomi on maiden joukossa. Täällä kuollaan nälkään vaikka kansantuote henkeä kohti on neljänneksen Uutta Seelantia isompi, naisia sorretaan vaikka meidän parlamentissamme naisia taisi olla ennen kuin heikäläisten, meillä ollaan kouluttamattomia, vaikka molempien maiden hellimässä PISA-rankkauksessa Suomi on heidän edellään, työttömyys vaivaa täällä vaikka taitaa olla pienempi kuin  Uudessa Seelannissa. No, väkivaltaisia täällä ollaan, jos kylläkin murhat ovat enemmän itsemurhia. Niiden vertailukelpoisuutta Uuden Seelannin tilanteeseen en osaa sanoa, mutta vuosien 2008-9 lama tuskin sielläkään meni jälkiä jättämättä, koska tuntui olevan vaikeampi kuin täällä.

Vaikuttaakin siltä, että Timo Soinilla on ihailijansa maapallon vastakkaisella laidalla: esiintyminen ja asiantuntemus on aivan samaa umpinationalistista tasoa, kova ääni korvaa faktojen huteruuden.  

Toki täälläkin muistetaan parin vuosikymmenen takaa ns Uuden Seelannin malli, jota äärioikeisto tännekin halusi ja sai. Siinä julkinen sektori ajettiin alas, verot puolitettiin, sosiaaliturvaa leikattiin minimiin, valtionyhtiöt myytiin yksityisille, pääomamarkkinat vapautettiin ulkomaille. Tuon verran sitä täälläkin toteutettiin ja saatiin kaikkien aikojen lama. Thatcherismin täydellistäminen eli ammattiliittojen sopimusoikeuden poistaminen toteutettiin siellä mutta ei täällä, täällä ei myöskään säädetty inflaatiota kieltävää lakia, sitä noudatettiin muutenkin. Tuon mallin mukana kumpikin maa sai köyhät takaisin, tosin meidän kerjäläisemme ovat tuontitavaraa Romaniasta, heidän kotimaisia tai aasialaista alkuperää. Kumpaakin maata vaivaa todella myös muukalaisvihaa liehittelevä populismi, sekin voidaan katsoa tuon mallin hedelmäksi.  

 

***

Saksalainen tutkija paljastaa vihdoin kaikille sen mitä olemme epäilleet. Kesäaikahössötys on vain aamuvirkkujen tapa kiusata myöhään nukkuvia. Hyväksyn teorian, sillä mitä järkeä on myöhästyttää liikennevälineitä keväällä ja seisottaa syksyllä kun kumpikin tapaus tuottaa pelkkää tappiota, samoin kuin lisääntyvä sekaannus eri maiden aikakäytännöissä. Itse en ole aamuihminen, nukun mielelläni pidempään ja työnikin vuoksi nukun tavallisesti aamuisin. Tämänkertaisesta simputuksesta selvisin kuitenkin kuin koira veräjästä, koska minulla on nyt kaksi vapaata viikkoa aikaa sopeutua muutokseen.

Muuten sen, simputtavatko aamuvirkut yleensäkin ajanmäärittelyn kanssa, voi tarkistaa katsomalla mihin aikaan aurinko on tasan etelässä. Jos aika on iltapäivän puolella, aamuvirkut ovat sen sinne vääntäneet, jos taas aamupäivällä, aamutorkut ovat voittaneet. Järkevintä olisi tietysti että sekä kello että aurinko näyttäisivät puolipäivää samaan aikaan.



***