Kaikki kelpaa vastustettavaksi.
 


Kuka muistaa vanhoja älymystön keskustelunaiheita – vaikkapa indoktrinaatiota? Minkähänlaisia naurunpyrskähdyksiä esimerkiksi kristevalainen sanamagia herättänee huomispäivän eliitissä?
 


Haluaa sanoa: ääliö. Sanoo: notorisesti malisiöösi. Voi tätä elitismin määrää, voi tätä rintansa röyhistelyn määrää... Sanoisi edes: tunnettu toisinajattelija (mutta eihän hänen mielipiteitään voi ajattelulla kritisoida).
 


Vai vasta aristokraattinen sukutausta sallii solidaarisuuden, vallankumouksellisuuden, sydämellisyyden – siis tunteet? Ettäkö kaikki alhaisosta pätevyydellään nousseet olisivat tunteettomia teknokraatteja? En arvannut Suomesta löytyvän niin huimaa perintöaatelin lipomista...
 


"Te ette ole valinneet minua, vaan minä olen valinnut teidät." Demokratiamme kellokkaat lukevat innolla Raamattua vielä Kekkosenkin jälkeen.
 


"Kirkot ovat Herran huoneita..." Ja juuri pääsit sanomasta, että Herra se oli Voltairekin.
 


Miten suuriin virheisiin voikaan oikean koulun kasvatti ajautua valitsemalla väärän aineyhdistelmän. Eihän sellainen, joka ei valitse koulussa latinaa, voi tehdä mitään muutakaan oikein.
 


Oli aika, jolloin kirjailijat istuivat kahviloissa. Nykykirjailijat istuvat ennemmin ravintoloissa, ja miljöön jälki näkyy ikävästi kirjallisessa tuotannossa.
 


Suomi on liian nuori, jotta sillä voisi olla yleisesti tunnustettu kansalliskirjailija: Kalevalalla ei ole kunnon kirjailijaa, Kivi on yhä liian ristiriitainen, Leino tai Linna liian nuoria, Runeberg ei suomenkielinen.
 


R:n kolumnit ovat nykyjournalismia tyypillisimmillään, kyynisiä ja populistisia. Tarkoitus on vain lisätä nukkuvien puolueen kannatusta. Tunnistavatkohan toimittajat itsessään tätä nousevaa pikku fasistia?
 


Moraali on voittajien. Hävinneiden tuhotut massat voidaan unohtaa, koska väkivalta osoitti heidän olleen väärässä, ellei suorastaan rikollisia.
 


Salaisen muistion vuotaminen oli iso asia, koska se oli salainen, ei siksi, mitä se sisälsi.
 


Kaikkihan me muistamme Zavidovo-vuodon, mutta kuka enää muistaa, mitä siinä vuodettiin? Entä miten se lopulta asioihimme vaikutti? Ei mitenkään, paitsi sisäpoliittisesti?
 


Suomi ja Kiina ovat parlamentarismin eliittiä, missä sivistymättömiä välihuutoja ei suvaita.
 


Eestin agraaritasavalta – Viron Neuvostotasavalta – Eestin informaatioteknologinen tasavalta...
 


Klassinen sivistys on vaihdettu moderniin sivistymättömyyteen.
 


Nykyisin on niin paljon näytettävää, ettei sitä saa näyttämällä näkymään.
 


Kävelemme ripeästi siltojen yli ettemme huomaisi niiden alla asuvia.