Nyt kun USA on polvillaan, rahat loppu, talot ulosmitattu, se uskaltaa jo kysyä kaikkien velkaelvyttäjien kuninkaalta, monetaristien Münchausenilta, Itse Alan Greenspanilta, mikä oikein mahtoi mennä pieleen niinä lähes 20 vuotena jolloin hän suvereenina keskuspankkiirina ohjasi Titanicin tähän Grönlannin kokoiseen jäävuoreen. Jumalat eivät sorru itsekritiikkiin, mutta uskovien määrä tuntuu hupenevan. Ainoa mihin miesparka pystyi oli kuvailemaan nykytilannetta, ja voivottelemaan että 'sub prime' -markkinat ovat lähes kuolleet, ne kuulemma pitäisi taas saada toimimaan. Itse en sijoittamisesta suuria tiedä, mutta jos puolivahingossakin kuulen, että vähiä rahojani on kiinni jossakin 'sub primessa' sijoituskohteessa, haen ne pois ja vien mahdollisimman kauas sellaisesta rahalaitoksesta joka niillä pelailee. Sijoitan sub primeen kuten lottoon, totoon, nigerialaiskirjeisiin tai yhdysvaltalaisiin asuntoluottoihin mieluummin ihan itse, ja etukäteen harkitsemani summan, joka ei juuri nollasta poikkea - onhan tuossa listassa sentään lotto - en mielenvikaisenakaan hassaisi niihin eläkesäästöjäni saati sitten kokonaisen kansakunnan eläkesäästöjä.


Meilläkin on erittäin humaani ja riskejä ymmärtävä hallitus. Me veronmaksajat maksamme nyt sitten täysimääräisesti niille kärsiville kanssaihmisillemme säästöt, jotka vaarantuivat, kun he kantoivat muutaman prosentin kymmenyksen toivossa vanhat talletuksensa suomalaisista pankeista islantilaiseen, jonka tosin tiedettiin maksavan sitä korkoa vippaamalla muilta markkinakorkoista lainaa, harrastavan siis samaa peliä, joka kaatoi täällä meidän pankkimme vajaat pari vuosikymmentä sitten. Miksi tyhmät palkitaan ja viisasta sakotetaan? Miksi riskit lopulta kaadetaan aina varovaisimman niskaan, ei niiden, jotka idioottimaisen näköalattomassa ahneudessaan niitä ottavat nyt ja vastakin? No, joillakin on vaikutusvaltaisia kavereita tässä lahjomattomien maassa, aina.

Onko pörssien käytöksessä mitään järkeä? Ison Britannian talous laski kuluneella vuosineljänneksellä puoli prosenttia, ja laman ytimessä Yhdysvalloissa vastaava lasku arvioidaan neljäksi prosentiksi. Silti pörssikurssit ovat puolittuneet. Kymmenen prosentin lasku kansantuotteessa pyyhkisi siis pörssit kokonaan pois. Onko tosiaan niin, että monetaristisimmissakin maissa 90 prosenttia kansantulosta on siis jotakin muuta? Vai onko niin, että pörssiä liikuttelevat joka maan hulluimmat maanis-depressiiviset ailahtelijat? Valitettavasti viimeinen vaihtoehto näyttää todennäköisemmältä.