Pdom28jul.jpg

Varpusta on vuosituhansia pidetty hekumallisena lintuna. Varpuset muun muassa vetivät Afroditen vaunuja ja riiustelivat Amorin ympärillä.


Lähi-Idässä varpusia syötiin lemmenlääkkeeksi. Tapa levisi Eurooppaankin, vielä 1600-luvulla lääkärit määräsivät niitä paistettuina pariskunnille, jotka kaipasivat piristystä intiimiin seurusteluunsa.

Varpunen.jpg

Noitavainojen aikaan nymfomaanisten noitien uskottiin voivan muuttaa itsensä varpusiksi.


Kristillinen maailma on pitänyt varpusta pirun luomana. Monet legendat kertovat, miten Jeesus milloinkin rankaisi varpusta jollakin puutteella. Joskus pirun uskottiin voivan itsekin ottaa varpusen hahmon. Pyhä Dominicus otti kerran kiinni saarnansa aikaan kuulijoiden ympärillä pyörineen varpusen, nyppi siltä sulat ja höyhenet ja heitti vielä elävän linnun menemään ivaten perään 'Lennä, piru, jos vielä osaat!' ympäröivien nunnien ja munkkien nauraessa ja pilkatessa hänen kanssaan kiljuvaa lintuparkaa.

Pdom28jul6.jpg

Venäläiset tietävät, miksi varpunen ei osaa kävellä vaan hyppii. Kerran tulivat rastaat sen luo kylään ja venäläiseen tapaan juotiin tietysti rankasti vodkaa. Kun tarjottava pöydästä loppui, lähti varpunen hakemaan kellarista lisää juotavaa, mutta humalassa kun oli kaatui portaissa ja loukkasi jalkansa niin ettei enää sen koommin ole pystynyt kuin hyppimään.

Pdom28jul9.jpg