‭***


‭Taantuman merkkejä alkaa näkyä ihan lähiympäristössäkin. Omassakin työpaikassa käydään yt-neuvotteluja, irtisanotaan ja lomautetaan. Yrittäjätuttava toteaa tilauskirjan kutistuneen murto-osaan viimevuotisesta. Freelance-tuttava toteaa ettei soittoja tule perinteisiltä asiakkailta, osa on joutunut lopettamaan, loput säästävät kaikesta ulkoa hankittavasta. Naapuri ei pidä enää likaisia työmaakenkiä ulko-ovensa edessä vaan viettää päivätkin kotosalla.

‭Ihmiset alkavat kuitenkin jo kyllästyä synkistelyyn ja ilmoittavat luottavansa parempiin aikoihin lähitulevaisuudessa. Viralliset valtiolliset oraakkelit ovat kuitenkin säikähtäneet hereille taas puoli vuotta muutoksen jälkeen ja kilpailevat siitä kuka uskaltaa olla pessimistisin. Ero on selvä: oraakkelit ennustavat menneisyyttä, ihmiset tulevaisuutta. Kuluttajat ovat yleensä olleet asiantuntijoita parempia ennustajia.

‭Muu maailma raataa laman pelossa, mutta pääministeri jaksaa tehdä sitä minkä parhaiten osaa. Edellisten seikkailujen julkistamisesta on käräjöinti vielä kesken. Tämänkertaiset seikkailut sankari kiirehti lehden perässä julkistamaan itse. Seuraavana päivänä tuli lisää saman aihepiirin julkistuksia. Kuka niitä Vanhasen 69-vitsejä jaksaa ikinä kuunnella, muu kuin Vanhanen itse, joka nyt jonkun sattumamimmin lisäksi aikoo kyllästyttää niillä koko kansakunnan.

‭On se vain hienoa kun maan johto on solidaarisuudesta muita kohtaan lomauttanut itsensäkin. Toivottavasti pääministeri muistaa, että oikeaan lomautukseen kuuluu myös palkanmaksun keskeytyminen.

‭***