‭***


‭Taas on kuollut ihmisiä ampumavälikohtauksessa, tällä kertaa kauppakeskuksessa. Vuosi vaihtuu, mutta tuskin tämä meno tästä muuttuu. Suomessa on laillinen ampuma-ase joka kolmannelle henkilölle, ja lisäksi suuri määrä laittomia aseita. Tällä kertaa uhkaan oli varauduttu hyvin, tekijä oli jo kahdesti tuomittu laittomista aseista ja hänelle oli määrätty lähestymiskielto uhreille ja tekopaikoille. Silti näin kävi.


‭Aselakia uudistetaan, mutta poliisiylijohtaja toteaa jo nyt ettei se estä jatkossakaan tällaisia joukkomurhia. Suomen yhteiskunta on avoin, paikkoja, missä ihmiset liikkuvat, ei voi valvoa aukottomasti. Vartijoita ei voi loputtomiin lisätä, tarkastuksia ei voi ulottaa joka paikkaan ja kaikkiin ihmisiin. Ainoa tie torjua tällaisia tapauksia tulevaisuudessa on vähentää luvallisten aseiden määrää ja parantaa niiden säilytystä. Avoimessa yhteiskunnassa aseet eivät kuulu muualle kuin sinne missä niitä voi luvallisesti käyttää, toimintakuntoisen aseen säilytys kotona pitäisi pääsääntöisesti olla kiellettyä. Luvallisten aseiden määrän pienentäminen pienentää myös laittomien aseiden määrää, koska kotoa tai kesämökeiltä ei voisi enää varastaa myytävää pimeille markkinoille.

‭Tämä ja äskettäinen terrorihyökkäys lentoliikenteessä viestivät yhdessä samaa asiaa. Tavallisten ihmisten valvonnan jatkuva lisääminen ei ole haittoihin verrattuna riittävän tehokas tapa varmistaa yhteiskunnan turvallisuus. Molemmat tekijät olivat turvallisuudesta vastaavien viranomaisten tuttuja. Silti heidän valvontansa oli molemmilla kerroilla samaa mitä kenelle tahansa mökin mummolle. Jos riskikäyttäytymistä kartoitetaan, tietoja pitää myös käyttää hyväksi valvonnassa. Valvonta pitää kohdentaa nykyistä paremmin todennäköisiin häiriköihin.

***