***

 

‭Tänään opimme että Suomessa ei sähköyhtiöllä voi olla monopolia koska Ruotsissa toisella yhtiöllä on monopoli. Lahjomattomien maan logiikkaa taas...


‭***


‭Kahdeksan kymmenestä nuoresta valitsee mieluummin työpaikan hyvän esimiehen eikä korkeamman palkan perusteella. Aiemmin on tutkittu että ikääntyneet ihmiset jatkavat työssä pidempään jos esimies on hyvä, siinäkään raha ei ratkaise kuin aivan köyhimmillä. Sitä huolimatta erityisesti julkisella sektorilla yritykset haalivat yhä esimiehiksi korvattomia johdon äänitorvia jotka hallitsevat vain kyyläyksen ja ruoskarationalisoinnin kun liian vaativaan tehtävään valittu poliittisesti sopiva johto tarjoaa pelkkää juustohöylää.



‭***


‭Yritysjohto ja heidän marionettinsa ovat saarnanneet vuosia eläkeiän pidentämisen puolesta. Työ alkaa kantaa hedelmää. Nyt vuorineuvoskin jää eläkkeelle vasta kun on täyttämässä kuusikymmentä, aiemmin hänen kollegansa olisivat olleet rokulissa jättisyytingillä jo viisi vuotta aiemmin.

‭Kun roskasakille kuitenkin tarjotaan 65-70 vuoden eläkeikää, tunsi väistyvä pääjohtaja asiakseen vähän puolustella siirtymistään sanomalla ettei yrityksen johdossa olisi sopivaa olla mitään ikäloppuja vanhuksia. Ei, mutta hän voisi nyt mennä vaikka trukinajo- tai koneistajakurssille ja tulla puskemaan oikeita töitä sorvin ääreen tai varastoon vielä lähes vuosikymmeneksi. Ei taida edes uskaltaa vaikka voisi ehkä oppiakin.


‭***