‭***


‭Moskovassa kuolee joka päivä 400 ihmistä metsäpalojen aiheuttaman savusumun johdosta, mutta lääkäreitä vaaditaan keksimään  kuolemille joku muu syy koska tuo syy syyllistää hallituksen ja virkamiesten mielestä liikaa hallitusta ja virkamiehiä.


‭***


‭Ihmisillä on aina ollut itsetuhon vietti. Aiemmin se oli helppo tyydyttää lähtemällä armeijaan tai haastamalla ihmisiä kaksintaisteluun. Kun 1800-luvulta lähtien ylä- ja keskiluokka kehitteli jalon joutilaisuutensa täytteeksi erityisiä harrastuksia, nämäkin alkoivat saada tappavia muotoja.

‭Naparetkeilijöitä on jäätynyt tai kadonnut Scottin ajoista meidän päiviimme. Vuorikiipeilijöitä on pudonnut yhtenään ja jotkut ovat pyrkineet varmistamaan tuloksen kiipeilemällä mahdottomilla seinämillä ilman mitään turvavarusteita. Autojen, moottoripyörien ja veneiden kanssa kilpailtaessa on kuollut suuri määrä adrenaliinin yliannostuksesta kärsineitä kaahareita ja vielä enemmän heidän kilpailuaan katselemaan tulleita sivullisia.

‭Samaa sukua olivat ennen vanhaan ne, jotka yleisön seuratessa hyppelivät kuka mistäkin kirkontornista torille pukeutuneena sulkiin, höyheniin ja riukuihin. Se, että joku mieluummin kuolee kuin luovuttaa jossakin löylynheittokisassa on luonnollista jatkoa näille antisankareille joille on elämää tärkeämpää olla joku edes jossakin mitättömässä marginaalissa.


‭***


‭Tästä on tulossa ääri-ilmiöiden vuosi. Ne, jotka olivat alkutalven pakkasissa huutamassa kumoon ilmastonmuutosta ovat olleet hiiren hiljaa koko menneen puolentoista kuukauden hellejakson. Talvella möyrysi lunta enemmän kuin aikoihin, nyt helteiden paine räjähtää ennätysmäisiin ukkosiin joiden synnyttämät suihkuvirtaukset tuhoavat maita ja metsiä, teitä ja sähkölinjoja. Kuolemat ovat vielä olleet harvinaisia mutta viimeaikaiset tapahtumat keskisuomalaisella leirintäalueella ja porilaisella festivaalikentällä osoittavat että sellaisistakin voidaan kohta joutua uutisia näkemään.


‭***