No niin, tänään sitten valitaan maalle presidenttiä. Kampanjointi oli pitkään hyvin vaisua, mutta vaalipäivän alla asetelmat ovat alkaneet kovastikin horjua. Äänestyskäyttäytymisensä ovat gallupeilta salanneet noin kolmannes äänestäjistä, lopuista saman verran on jäänyt ennakkosuosikin taakse ja loppujen keskinäiset suhteet ovat muuttuneet voimakkaasti aivan viime päiviin asti.

Nettikommentoinnista voisi päätellä että tämä maa syntyy tai kuolee tuon valinnan seurauksena. kukaan ei välitä muistaa, että valittavalla presidentillä on valtaa vähemmän kuin kenelläkään edeltäjistään itsenäisyytemme aikana. Ehdokkaista monet ovat viestitelleet kannattajilleen kaikenlaista kantaa ja lupaustakin asioista jotka eivät presidentille edes kuulu, ja joidenkin valinta näyttäisi johtavan jopa perustuslailliseen kriisiin tai valtataisteluun.

Pahin ongelma taitaa nykyisin olla vaalitapa, raskas kaksivaiheinen suora kansanvaali, joka saa monet äänestäjät kuvittelemaan, että tässä nyt ratkaistaan kaikki maan asiat seuraaviin presidentinvaaleihin asti. Jossakin vaiheessa tuo vaalitapaongelma pitää ratkaista, siihen tarttui viimeksi median provosoimana presidentti Koivisto, jonka aikana perustuslain muutos diktatuurista demokratiaksi käynnistettiin. Kansalaissodan rintamille vetäytyneet äänestäjät ovat tällä hetkellä kuitenkin liian kuumapäisiä, saa nähdä, ehtiikö höyry laskeutua edes tämän nyt valittavan presidentin aikana. Kaunaisimmat revansistit tuntuvat onneksi jäävän sivuun, tosin ilta paljastaa vasta todelliset tulokset.

****

 

Ilta tuli, ja tulokset selvisivät. Näyttää ensi kerran siltä että nuoriso - laajasti käsitettynä - ottaa vihdoin valtaa kuusikymppisiltä suurilta ikäluokilta ja etäisyyttä niiden asettamiin arvoihin ja poliittisiin asetelmiin. Hienoa, ihmiset ihmisinä, menneisyyden painolasti pohjaan ja peitto päälle. Arkeologit palatkoot niihin kunhan ovat aikansa siellä levänneet.